Nieuwe burgemeester Lelystad halverwege 2021 verwacht

LELYSTAD • Do 16 juli 2020 | 11:42 • Donderdag 16 juli 2020 | 11:42

Wie Ina Adema als burgemeester van Lelystad gaat opvolgen, wordt waarschijnlijk halverwege volgend jaar duidelijk. In de tussentijd wordt een waarnemer aangesteld. Dat laat de provincie weten.

Adema verlaat Lelystad om commissaris van de Koning in Brabant te worden. Haar installatie vindt plaats op 2 oktober. Ergens eind september zal ze afscheid nemen in Lelystad.

Zoektocht neemt tijd in beslag
Het vinden van een nieuwe burgemeester is een taak waarbij een grote rol is weggelegd voor de gemeenteraad. De raad stelt een profielschets op waarin wordt beschreven wat wordt verwacht van de nieuwe burgemeester en aan welke kwaliteiten diegene moet voldoen.

In aanwezigheid van de commissaris van de Koning stelt de gemeenteraad dit profiel vast en wordt er een vertrouwenscommissie ingesteld. Deze commissie, veelal bestaande uit fractievoorzitters, is verantwoordelijk voor de sollicitatiegesprekken met de kandidaten.

Het is de commissaris van de Koning die uit de binnengekomen sollicitatiebrieven een selectie maakt en die voorlegt aan de vertrouwenscommissie. De hele procedure neemt zo'n zes tot acht maanden in beslag.

Commissaris stelt waarnemer aan
Aangezien Adema al voor die tijd vertrekt, zal commissaris van de Koning Leen Verbeek een waarnemer aanwijzen. Voordat hij dat doet spreekt hij met een vertegenwoordiging van de gemeenteraad. De invloed van de raad is bij het selecteren van een waarnemer echter beperkt. Een aantal partijen heeft al wel aangegeven graag een ervaren persoon te zien. Dit omdat de stad net een nieuwe groep wethouders heeft.

Een woordvoerder van de provincie zegt dat halverwege augustus waarschijnlijk duidelijk wordt wie de waarnemer wordt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel