Adema: "Commissaris van de Koning in Brabant is mijn droombaan"

LELYSTAD • Za 4 juli 2020 | 13:17 • Zaterdag 4 juli 2020 | 13:17

"Ik ben met heel veel plezier aan het werk in Lelystad, maar Commissaris van de Koning in Brabant is mijn droombaan." Ina Adema legde zaterdag na de installatie van drie nieuwe wethouders uit waarom zij vertrekt als burgemeester van Lelystad. "Deze functie komt maar één keer in de tien à twaalf jaar voorbij, dus toen heb ik toch geschreven."

Vrijdag werd bekend dat Ina Adema, als de Kroon akkoord gaat, in oktober wordt benoemd tot CvdK in Noord-Brabant. Adema vindt het lastig dat ze na bijna vier jaar burgemeesterschap in Lelystad alweer vertrekt. "In mijn ideale wereld was ik aan het einde van mijn eerste periode (zes jaar, red.) weggegaan, maar dat heb je dus niet voor het zeggen"

De burgemeester schreef de sollicitatiebrief in mei. Op dat moment verkeerde het bestuur van de stad in een crisis. Sommige politici hebben kritiek op de timing van Adema's vertrek. "Op dat moment was ik nog in de veronderstelling dat vier wethouders door zouden gaan, maar dat liep uiteindelijk anders", legt Adema uit. "Ik ga proberen nog een goede bijdrage te leveren aan het nieuwe college. Wat ik nog kan doen is dat ik mensen een beetje help in het zware vak van wethouder. Ik ben voornemens me tot ik weg ga nog hard in te zetten voor Lelystad."

"Hoe slecht kunnen dingen samenkomen..."

— Ina Adema, burgemeester Lelystad

"Ik denk dat de afgelopen week de meest rare is die ik ooit in mijn leven heb meegemaakt. Vreugde en verdriet zijn iets te dicht bij elkaar gekomen. Ik hoorde dat ik op voordracht stond voor de functie van CvdK in Brabant op dezelfde dag dat wethouder John van den Heuvel overleed. En op de dag van zijn begrafenis hadden we de feestelijke lintjesregen én hoorde ik dat ik ben voorgedragen als CvdK. Hoe slecht kunnen dingen samenkomen..."

Adema was voordat ze in 2016 naar Lelystad kwam burgemeester van Veghel. Ze voelt een sterke band met de provincie Brabant. "De tradities, cultuur en innovatieve bedrijvigheid trekken me en ik hou ook van de mensen in Brabant. Maar dat geldt ook voor de mensen in Lelystad."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel