Voortbestaan speeltuin Schateiland in gevaar door tekort vrijwilligers

LELYSTAD • Di 7 juli 2020 | 20:37 • Dinsdag 7 juli 2020 | 20:37

Het voortbestaan van speeltuin Schateiland in Lelystad is in gevaar. Dat zegt Ton de Greef van Stichting Schateiland Waterwijk. Volgens hem komt dat omdat het aantal vrijwilligers enorm is afgenomen: van veertig naar zes in anderhalf jaar tijd.

Speeltuin Schateiland is een begrip in Lelystad, vooral onder gezinnen die het niet breed hebben. Kinderen kunnen er uiteraard gebruik maken van de speeltoestellen, maar er worden ook allerlei activiteiten voor hen georganiseerd. Van hutten bouwen tot het zoeken van paaseieren. Vooral in de zomer komen er veel kinderen op af die niet op vakantie kunnen.

Economie gaat beter, dus minder vrijwilligers
Volgens Ton de Greef heeft het dalende aantal vrijwilligers vooral te maken met het feit dat het beter gaat met de economie. Ouders zouden meer te besteden hebben. Hierdoor kiezen zij ervoor om met hun kinderen naar andere plekken te gaan, zoals een strand of een vakantiepark. "Mensen zijn daardoor minder geneigd om vrijwilligerswerk te doen." Ook zouden ouders aangeven dat ze het te druk hebben.

Door te weinig vrijwilligers krijgt De Greef het rooster niet meer rond waardoor sommige activiteiten moeten worden afgezegd. Ook is er geen toezicht meer op de speeltuin, moet het winkeltje naast de speeltuin waarschijnlijk dicht en daarmee ook de EHBO-post.

Bang voor verlies subsidie
De speeltuin krijgt jaarlijks een subsidie van ruim 7.000 euro van de gemeente. De Greef is bang dat die subsidie wordt ingetrokken, als er minder activiteiten worden georganiseerd. Vervolgens is er dan te weinig geld voor het onderhoud van de speeltuin.

De Greef weet de oplossing niet. Hij deed een oproep op de buurt-app Nextdoor en hoopt via de publiciteit dat mensen zich aanmelden als vrijwilliger. Hij is ervan overtuigd dat de speeltuin een belangrijke rol heeft in de buurt. "Veel kinderen maken er nog steeds gebruik van. Vooral als het mooi weer is, is het een groot feest hier."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel