Raad herdenkt markante "wethouder John"

LELYSTAD • Di 7 juli 2020 | 22:03 • Dinsdag 7 juli 2020 | 22:03

Met een moment stilte, toespraken en een toast op zijn leven heeft de Lelystadse gemeenteraad dinsdagavond wethouder John van den Heuvel herdacht. De SP'er overleed plotseling op 27 juni.

Fractievoorzitter Alexander Sprong van zijn SP typeerde hem als een markante man, "iemand die de stad in zijn hart droeg." Dat uitte zich in de contacten die hij had met ondernemers en inwoners, voor wie Van den Heuvel altijd een luisterend oor had wanneer hij met hoed door het stadshart slenterde.

Contacten zoals met de vrouw die hij vanaf zijn vaste rookplekje voor het stadhuis van advies voorzag over hoe zij het beste aan werk zou kunnen komen. "Met een zuinig lachje, toen hij doorhad dat de vrouw niet precies wist wie hij eigenlijk was. Hij gaf haar tips en met een kleine grijns voor de zekerheid ook het e-mailadres van de wethouder."

Inzet voor zwakkeren van de stad
Zijn sympathie voor de zwakkeren in de stad ervoer ook directeur Onno Vermooten van het Werkbedrijf Lelystad, dat mensen aan een opleiding en baan probeert te helpen. Die inzet was er al toen Van den Heuvel tussen 2006 en 2014 nog raadslid was, en die inzet bleef ook toen hij als wethouder Werk en Inkomen aan de slag ging.

"Als wethouder was het zijn ambitie dat Lelystad een aantrekkelijke en duurzame stad zou zijn, waarbij ook werd ingezet op een inclusieve samenleving. Want dat was John zijn overtuiging: iedereen heeft het recht om mee te doen, iedereen heeft het recht op werk." De sociale werkvoorziening had daarbij een speciale plek in zijn hart.

Een hele degelijke, maar ook rebelse wethouder
Burgemeester Ina Adema bracht de rebelse SP'er Van den Heuvel ter herinnering, die ooit tegen het landelijke partijbeleid stemde over de drie decentralisaties jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en participatie. Die tijdens verkiezingstijd met een tweede Twitter-account met foto van Che Guevera berichten plaatste die als wethouder niet gepast waren.

"Hij was de laatste twee jaar een hele degelijke wethouder Financiën. Hij had grote affiniteit met het sociale domein, maar begreep ook dat er omwille van gezonde gemeentefinanciën een versobering moest worden doorgevoerd."

"Wethouder John" was iemand van eenvoud: "Hij was benaderbaar en toegankelijk, een wethouder voor iedereen en van iedereen. En door gewoon te zijn was hij heel bijzonder", aldus Adema. Of zoals Onno Vermooten zei: "Hij was een markante persoonlijkheid, volstrekt authentiek met gevoel voor humor en een warm mens. Hij kende de samenleving als geen ander en de samenleving kende hem."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel