"Je mond houden op 4 mei is vanzelfsprekend"

DRONTEN • Za 4 mei 2024 | 9:32 • Zaterdag 4 mei 2024 | 9:32

De spanningen rond dodenherdenking zijn dit jaar ongekend groot. Op social media zijn oproepen gedaan om dodenherdenkingen in het land te verstoren. Tot groot verdriet van Jolanda van Til, voorzitter van de Stichting 4 Mei Herdenking Dronten.

"Daar word ik en de mensen met wie we dit organiseren zeker heel verdrietig van. Het is altijd nodig om stil te staan op 4 mei, om te herdenken en te gedenken. En dat we daarbij onze mond houden lijkt ons vanzelfsprekend.".

Voor Dronten zijn geen extra maatregelen genomen voor 4 mei. "We hebben overleg gehad met de gemeente en met de politie. We gaan ervan uit dat het een waardige herdenking wordt in Dronten."

Het is dit jaar de 60ste keer dat er in Dronten een dodenherdenking is. Sinds het overlijden van Ron Powers twee jaar geleden zijn er geen airgunners meer bij. De Stichting 4 Mei Herdenking Dronten probeert die band wel te behouden.

Van Til: "We zijn al langere tijd aan het nadenken hoe we het gedachtegoed van de airgunners kunnen meegeven. Het mooie is dat ze een vaandel hebben geschonken. In 1974 waren de airgunners voor het eerst in Dronten en iedere keer dat ze er waren, is dat jaar erbij geschreven. De airgunners hebben gezegd: als wij het vaandel niet meer kunnen dragen, dan moeten Flevo-Scouts dat doen. Dus zaterdagavond 4 mei dragen zij het vaandel het plein op."

"Nog dichter bij elkaar"
Het vaandel krijgt op het Meerpaalplein een plekje naast de propeller van de Britse Lancaster ED 357, het Vliegersmonument ter nagedachtenis aan alle omgekomen geallieerde vliegtuigbemaningen in de Tweede Wereldoorlog. Onder hen ook vijf bemanningsleden van de Lancaster ED 357 die in de nacht van 11 op 12 juni 1943 in het IJsselmeer neerstortte. "Door het vaandel daar neer te zetten, ben je nog dichter bij elkaar op het moment dat mensen kransen leggen", vertelt Van Til.

In samenwerking met de Stichting Veteranen gemeente Dronten zijn er gastcolleges op scholen. Veteranen vertellen dan hun verhaal over hun uitzending, zoals naar voormalig Joegoslavië. Van Til: "We zijn al langere tijd bezig om ook het voortgezet onderwijs in Dronten betrokken te krijgen bij de herdenking. Er is nu ook een gedichtenwedstrijd uitgeschreven."

Leerlingen van het Ichthus College in Dronten hebben gedichten geschreven aan de hand van de verhalen van de veteranen. Het winnende gedicht wordt zaterdagavond voorgedragen, aan het eind van de dodenherdenking.

"Eer om je hiervoor in te zetten"
Van Til is al jarenlang betrokken bij de Stichting 4 Mei Herdenking Dronten. "In 2003 hadden mijn man en ik zelf een airgunner in huis, Bill. Er werden toen gastgezinnen gezocht. Wij dachten: we zijn met z'n tweeën, we hebben wel een bed over. Maar nooit gerealiseerd dat het zo speciaal was. En dat Bill ook de jaren daarna nog bij ons was en dat dat voor hem heel belangrijk was. Toen de herdenking over ging van de gemeente naar een stichting, dacht ik: ja, het is ook mooi als er jonge mensen in het bestuur zitten. Dus heb ik me aangemeld als vrijwilliger. Het is een eer om hiervoor bezig te zijn en je hiervoor in te zetten. Want het is ontzettend belangrijk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel