Oud-Emmeloorder in Gambia: "Al vier maanden in lockdown"

EMMELOORD • Wo 8 juli 2020 | 10:36 • Woensdag 8 juli 2020 | 10:36

"We zitten nog steeds in de lockdown. Al vanaf 21 maart." Dat zegt oud-Emmeloorder Theo Steenkamer vanuit Gambia. Hij runt daar samen met zijn vrouw Jolanda een pannenkoekenbar, TeJo's.

"Het was zo abrupt dat de overheid de tenten sloot. 's Avonds werd het afgekondigd en we moesten ook meteen dicht", aldus Theo. Die lockdown duurt inmiddels al vier maanden.
Normaal gesproken gaat het echtpaar Steenkamer in ieder geval één keer per jaar terug naar Nederland om de kinderen en familie en vrienden te zien. Dit jaar is de vraag of dat gaat lukken. Er staat nu een vlucht gepland voor 12 juli. "Als alles meezit", vult Steenkamer aan.

Creatief door de lockdown
Omdat de pannenkoekenbar moest sluiten is er op dit moment geen inkomen. "We hadden nog veel voorraad in de vriezer liggen. Dat eten we op en we hebben een stukje tuin. Daar zijn we groenten gaan kweken. Je wordt er wel een beetje creatief van", zegt Steenkamer.

Weinig besmettingen
In Gambia heeft COVID drie dodelijke slachtoffers gemaakt. Ongeveer zestig mensen zijn besmet geraakt. "Dat is het vreemde van dit land. Deze mensen zijn zo sociaal, je ziet weinig verschil. Af en toe zie je iemand met een mondkapje, als ze dat kunnen betalen. Mensen hebben het idee dat er niks aan de hand is, omdat er niks is veranderd", vertelt Steenkamer.
Het echtpaar zelf blijft zoveel mogelijk bij hun huis en ze doen 's ochtends vroeg boodschappen als het rustig is. Af en toe waaien ze uit op het strand.

Ken je een Flevolander in het buitenland? Of kom je zelf uit Flevoland en verblijf je nu in het buitenland? Dan komen we graag in contact. Mailen kan naar rtv@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel