'We hebben alles geprobeerd maar het mocht niet baten'

FLEVOLAND • Wo 15 juli 2020 | 22:26 • Woensdag 15 juli 2020 | 22:26

Het Urker team van de Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen (SOAD), heeft zijn uiterste best gedaan om het vermiste Duitse meisje in de zee bij Ameland te vinden maar dat is niet gelukt. De politie besloot woensdag aan het einde van de middag de zoektocht naar het kind definitief te staken.

"Iedere zoektocht naar een drenkeling is moeilijk maar als het om een kind gaat, dan is het extra zwaar", zegt Pieter Keuter van het dregteam. "Niemand hoopt ooit te maken te krijgen met zo'n zoekactie. Maar als je eraan begint, dan zet je alles op alles om die dierbare weer terug te brengen bij de familie. Dat het dan niet lukt, dat is verschrikkelijk zuur."

Het meisje raakte zaterdagavond vermist toen ze met haar vader en zus in zee in de problemen was gekomen. De vader en zijn andere dochter konden aan de kant komen, maar het 14-jarige meisje werd niet meer gezien. Zondag gaven hulpdiensten de hoop op dat het kind nog levend teruggevonden zou worden.

Effectieve dreg
Het dregteam van de SOAD zocht afgelopen zondag al naar het meisje, waarbij zij gebruik maakten van de eigen gespecialiseerde apparatuur. De SOAD heeft in eigen beheer een dreg ontwikkeld die in de praktijk effectiever is gebleken dan de dreggen die tot nu toe worden gebruikt. Maar die zoektocht leverde niets op omdat de branding te sterk bleek om goed te kunnen zoeken.

Woensdag deed het team nog een laatste poging waarbij zij een vissersnet door de branding sleepten in de hoop het meisje zo te vinden. "Dat net lag aan de ene kant op het strand. En het zat aan de andere kant vast aan een reddingboot", zegt Pieter Keuter. "Die boot voer dan in een halve cirkel weer terug naar het strand waarna het net dan door twee auto's het strand op werd getrokken." Maar ook die acties leverden niets op.

Goed contact houden
Volgens Keuter houden de leden van het team elkaar goed in de gaten tijdens zoekacties. "Het is essentieel om goed contact te houden met elkaar. We reizen het liefst ook samen zodat we met elkaar over de actie kunnen praten." De mannen van de SOAD hebben ruime ervaring met het terugvinden van drenkelingen. Maar dat betekent geenszins dat een zoekactie een routineklus wordt.

"Wat heb jij meegemaakt, wat heb je gezien, waar stond je en wat deed dat met je?" De leden van het team houden elkaar goed in de gaten om zo emotionele problemen achteraf voor te zijn, zegt Keuter. "Je moet je verhaal kunnen vertellen, dat is het belangrijkste. En dat gebeurt al in de bus als we samen terugrijden. We weten precies wie bij welke actie is geweest. En ja, dan letten we op elkaar."

In zee wordt niet meer actief gezocht naar het meisje. Wel houden de politie, gemeente en een noodhulpteam verscherpt toezicht rond de kustlijnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel