Strijd om aantal supermarkten Oosterwold nog niet gestreden

ALMERE • Vr 17 juli 2020 | 20:21 • Vrijdag 17 juli 2020 | 20:21

De strijd om het aantal supermarkten dat zich in de nieuwe Almeerse wijk Oosterwold mag vestigen, lijkt nog niet helemaal te zijn gestreden. De gemeenteraad nam eind vorige maand een zogenoemd voorbereidingsbesluit aan, waarmee de komst van supermarkten in het gebied kan worden tegengehouden.

Inmiddels is duidelijk dat er kort voor het nemen van dat besluit bij de gemeente nog vergunningaanvragen voor de vestiging van twee supermarkten en voor een 'commerciële strip' zijn binnen gekomen. Het is nog onduidelijk wat deze plannen precies inhouden en hoe groot de geplande supermarkten zijn. De gemeente moet deze aanvragen nog volgens het geldende bestemmingsplan, waarin winkels zijn toegestaan, beoordelen.

'Nooit reactie gemeente gehad'
Verder ligt er bij de gemeenteraad een klacht van het bedrijf Europa Have dat Albert Heijn-winkels exploiteert en al in januari zou hebben aangegeven dat het een vestiging in Oosterwold wilde realiseren, maar daar nooit een reactie op heeft gekregen. Ondertussen heeft de gemeente in Oosterwold wel een Lidl toegestaan. Deze keten zou nu ten onrechte een monopolie-positie in Oosterwold hebben.

De advocaat van Europa Have stelt dat de gemeente zijn cliënt onbehoorlijk behandeld heeft. Volgens Europa Have zouden een Albert Heijn-winkel en een Lidl supermarkt in het gebied een prima aanvulling op elkaar zijn. Europa Have wijst er verder op dat de Albert Heijn was gepland op een plek die door het geluid en de slagschaduw van grote windmolens niet geschikt was voor woningbouw.

De advocaat van Europa Have vindt dat de gemeenteraad het genomen voorbereidingsbesluit moet aanhouden. Daarna zouden burgemeester en wethouders 'op een fatsoenlijke manier' in gesprek moeten gaan met Europa Have over de mogelijkheden voor een vestiging van een winkel.

Teveel concurrentie met winkels in Buiten en Hout
De gemeente Almere probeert de komst van nieuwe supermarkten naar Oosterwold tegen te houden. Die zouden teveel concurreren met supermarkten die al in Almere Buiten aanwezig zijn en supermarkten die gepland staan voor Almere Hout.

Het was vrijdagavond nog niet duidelijk of Europa Have ook het bedrijf is dat kort voor het voorbereidingsbesluit alsnog vergunningen heeft aangevraagd. Mogelijk komt de aanvraag van andere ondernemers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel