'Woning arbeidsmigranten lijkt op gevangenis'
De huisvesting van arbeidsmigranten in Dronten moet verbeterd worden. "Het lijkt hier wel een gevangenis", zegt Daniel Aniola. Hij is één van de arbeidsmigranten die woont in de migrantengebouwen aan De Drieslag in Dronten.
De onderkomens van de arbeidsmigranten zijn verwaarloosd en de kamers klein. Aniola woont in een kamer van nog geen drie bij drie meter samen met een andere arbeidsmigrant. "De bedden staan op ongeveer een meter van elkaar."
"Dat is absoluut niet corona-proof", zegt Bart Plaatje van de FNV. Ze hebben woensdagavond een overleg gepland tussen de arbeidsmigranten en uitzendbureaus want zij innen de huur voor de arbeidswoningen en zijn daarom medeverantwoordelijk. Plaatje: "Het sanitair is slecht onderhouden, mensen maken zich zorgen over de ventilatie en er is heel weinig ruimte."
"Je krijgt pas een goede huisvesting als er een scheiding komt tussen de verhuurders van de arbeiderswoningen en de uitzendbureaus."
De uitzendbureaus Marthoflex, Level One en Eerlijk en Beter - die volgens de FNV geen pers willen hebben bij de onderhandelingen - zijn vlak voor de bijeenkomst uitgenodigd. Volgens Plaatje is dat gedaan omdat het FNV bang is dat arbeidsmigranten ontslagen zullen worden als de uitzendbureaus erachter komen dat ze betrokken zijn bij de onderhandelingen.
De uitzendbureaus zelf laten in een reactie weten dat ze het SNF-certificaat getekend hebben van de Stichting Normering Flexwonen. Volgens Plaatje verschuilen de uitzendbureaus zich daarachter. "Je krijgt pas een goede huisvesting als er een scheiding komt tussen de verhuurders van de arbeiderswoningen en de uitzendbureaus."
Naar verluidt is afgesproken dat de arbeidsbureaus zich zullen inzetten om de onderkomens van de arbeidsmigranten te verbeteren. Ook gaan ze de mogelijkheden bekijken om elke arbeidsmigrant een eigen kamer aan te bieden. In augustus wordt gekeken of dat allemaal gelukt is.
CBS: meer arbeidsmigranten
Overigens trekt Nederland almaar meer migranten die hier komen werken. Meestal gaat het om mensen uit Europese landen die hier een aantal jaren aan de slag gaan en daarna weer vertrekken. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2018 verhuisden ongeveer 58.000 mensen naar Nederland om hier te werken. Dat is 9 procent meer dan een jaar eerder en ruim een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. Volgens het CBS komen de meeste Europese arbeidsmigranten uit Polen, ongeveer een op de vier. Daarna volgen de Roemenen op afstand, al is deze groep de laatste jaren wel snel aan het groeien.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Clubs en verenigingen kunnen geld aanvragen voor energiekosten
FLEVOLAND • Wo 17 januari • Woensdag 17 januariZo'n 675 sport- en cultuurverenigingen in Flevoland kunnen vanaf volgende maand een tegemoetkoming krijgen voor hun energiekosten. De provincie wil hen een steuntje in de rug geven vanwege de coronaperiode....
-
Bijna de helft Flevolandse 60+'ers heeft herhaalprik corona gehaald
FLEVOLAND • Wo 17 januari • Woensdag 17 januari46 procent van de 60+'ers in Flevoland heeft afgelopen najaar een herhaalprik voor corona gehaald. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde. Dat percentage...
-
Schooljeugd en verenigingen krijgen honderdduizenden euro's coronageld
DRONTEN • Za 13 mei • Zaterdag 13 meiSchooljeugd en sport- en culturele organisaties krijgen honderdduizenden euro's om de gevolgen van corona te beperken. Voor de jeugd wordt 100.000 euro vrijgemaakt om sociale activiteiten te organiseren...
recent nieuws
-
Kamervragen over pro-Palestijns protest bij de Pijler
LELYSTAD • Do 24 april • Donderdag 24 aprilEen protest bij kerk De Pijler in Lelystad dinsdagavond is niet onopgemerkt gebleven in Den Haag. Kamerleden van ChristenUnie, JA21 en SGP hebben vragen gesteld aan de ministers van Justitie en Veiligheid...
-
Groot groente-overschot Ens gered dankzij noodoproep en No Waste Army
ENS • Do 24 april • Donderdag 24 april"We zijn heel blij, maar ook heel moe na de afgelopen weken hard werken," vertelt Sanne van Leeuwen vanuit de opening van een vriesschuur, waar nog slechts een kleine hoeveelheid kisten staat. "We gingen...
-
Tweede Kamer wil helder plan hoe kabinet de Lelylijn wil betalen
FLEVOLAND • Do 24 april • Donderdag 24 aprilHet kabinet moet met een "geloofwaardig pad" komen over hoe zij de Lelylijn voor 2050 wil betalen en aanleggen. Die oproep doen de ChristenUnie, CDA en GroenLinks/PvdA in een motie, die ze donderdagochtend...