'Woning arbeidsmigranten lijkt op gevangenis'

DRONTEN • Do 23 juli 2020 | 6:19 • Donderdag 23 juli 2020 | 6:19

De huisvesting van arbeidsmigranten in Dronten moet verbeterd worden. "Het lijkt hier wel een gevangenis", zegt Daniel Aniola. Hij is één van de arbeidsmigranten die woont in de migrantengebouwen aan De Drieslag in Dronten.

De onderkomens van de arbeidsmigranten zijn verwaarloosd en de kamers klein. Aniola woont in een kamer van nog geen drie bij drie meter samen met een andere arbeidsmigrant. "De bedden staan op ongeveer een meter van elkaar."

"Dat is absoluut niet corona-proof", zegt Bart Plaatje van de FNV. Ze hebben woensdagavond een overleg gepland tussen de arbeidsmigranten en uitzendbureaus want zij innen de huur voor de arbeidswoningen en zijn daarom medeverantwoordelijk. Plaatje: "Het sanitair is slecht onderhouden, mensen maken zich zorgen over de ventilatie en er is heel weinig ruimte."

"Je krijgt pas een goede huisvesting als er een scheiding komt tussen de verhuurders van de arbeiderswoningen en de uitzendbureaus."

— Bart Plaatje, FNV

De uitzendbureaus Marthoflex, Level One en Eerlijk en Beter - die volgens de FNV geen pers willen hebben bij de onderhandelingen - zijn vlak voor de bijeenkomst uitgenodigd. Volgens Plaatje is dat gedaan omdat het FNV bang is dat arbeidsmigranten ontslagen zullen worden als de uitzendbureaus erachter komen dat ze betrokken zijn bij de onderhandelingen.

De uitzendbureaus zelf laten in een reactie weten dat ze het SNF-certificaat getekend hebben van de Stichting Normering Flexwonen. Volgens Plaatje verschuilen de uitzendbureaus zich daarachter. "Je krijgt pas een goede huisvesting als er een scheiding komt tussen de verhuurders van de arbeiderswoningen en de uitzendbureaus."

Naar verluidt is afgesproken dat de arbeidsbureaus zich zullen inzetten om de onderkomens van de arbeidsmigranten te verbeteren. Ook gaan ze de mogelijkheden bekijken om elke arbeidsmigrant een eigen kamer aan te bieden. In augustus wordt gekeken of dat allemaal gelukt is.

CBS: meer arbeidsmigranten
Overigens trekt Nederland almaar meer migranten die hier komen werken. Meestal gaat het om mensen uit Europese landen die hier een aantal jaren aan de slag gaan en daarna weer vertrekken. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2018 verhuisden ongeveer 58.000 mensen naar Nederland om hier te werken. Dat is 9 procent meer dan een jaar eerder en ruim een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. Volgens het CBS komen de meeste Europese arbeidsmigranten uit Polen, ongeveer een op de vier. Daarna volgen de Roemenen op afstand, al is deze groep de laatste jaren wel snel aan het groeien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel