'Woning arbeidsmigranten lijkt op gevangenis'
De huisvesting van arbeidsmigranten in Dronten moet verbeterd worden. "Het lijkt hier wel een gevangenis", zegt Daniel Aniola. Hij is één van de arbeidsmigranten die woont in de migrantengebouwen aan De Drieslag in Dronten.
De onderkomens van de arbeidsmigranten zijn verwaarloosd en de kamers klein. Aniola woont in een kamer van nog geen drie bij drie meter samen met een andere arbeidsmigrant. "De bedden staan op ongeveer een meter van elkaar."
"Dat is absoluut niet corona-proof", zegt Bart Plaatje van de FNV. Ze hebben woensdagavond een overleg gepland tussen de arbeidsmigranten en uitzendbureaus want zij innen de huur voor de arbeidswoningen en zijn daarom medeverantwoordelijk. Plaatje: "Het sanitair is slecht onderhouden, mensen maken zich zorgen over de ventilatie en er is heel weinig ruimte."
"Je krijgt pas een goede huisvesting als er een scheiding komt tussen de verhuurders van de arbeiderswoningen en de uitzendbureaus."
De uitzendbureaus Marthoflex, Level One en Eerlijk en Beter - die volgens de FNV geen pers willen hebben bij de onderhandelingen - zijn vlak voor de bijeenkomst uitgenodigd. Volgens Plaatje is dat gedaan omdat het FNV bang is dat arbeidsmigranten ontslagen zullen worden als de uitzendbureaus erachter komen dat ze betrokken zijn bij de onderhandelingen.
De uitzendbureaus zelf laten in een reactie weten dat ze het SNF-certificaat getekend hebben van de Stichting Normering Flexwonen. Volgens Plaatje verschuilen de uitzendbureaus zich daarachter. "Je krijgt pas een goede huisvesting als er een scheiding komt tussen de verhuurders van de arbeiderswoningen en de uitzendbureaus."
Naar verluidt is afgesproken dat de arbeidsbureaus zich zullen inzetten om de onderkomens van de arbeidsmigranten te verbeteren. Ook gaan ze de mogelijkheden bekijken om elke arbeidsmigrant een eigen kamer aan te bieden. In augustus wordt gekeken of dat allemaal gelukt is.
CBS: meer arbeidsmigranten
Overigens trekt Nederland almaar meer migranten die hier komen werken. Meestal gaat het om mensen uit Europese landen die hier een aantal jaren aan de slag gaan en daarna weer vertrekken. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2018 verhuisden ongeveer 58.000 mensen naar Nederland om hier te werken. Dat is 9 procent meer dan een jaar eerder en ruim een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. Volgens het CBS komen de meeste Europese arbeidsmigranten uit Polen, ongeveer een op de vier. Daarna volgen de Roemenen op afstand, al is deze groep de laatste jaren wel snel aan het groeien.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Schooljeugd en verenigingen krijgen honderdduizenden euro's coronageld
DRONTEN • Zaterdag 13 meiSchooljeugd en sport- en culturele organisaties krijgen honderdduizenden euro's om de gevolgen van corona te beperken. Voor de jeugd wordt 100.000 euro vrijgemaakt om sociale activiteiten te organiser...
-
Helft Flevolandse jongeren heeft psychische klachten na coronatijd
FLEVOLAND • Dinsdag 28 maartMeer dan de helft van de Flevolanders van 16 tot 25 jaar heeft last van psychische klachten. Het gaat om 54 procent, iets boven het landelijk gemiddelde (53 procent), blijkt uit de Corona Gezondheidsm...
-
GGD Flevoland sluit coronatestlocaties
FLEVOLAND • Vrijdag 10 maartNu grootschalig testen op corona geen toegevoegde waarde meer heeft, gaan de GGD-teststraten dicht. Dat heeft zorgminister Kuipers laten weten. In Flevoland gaan de testlocaties vanaf 17 maart dicht e...
recent nieuws
-
Rechter: provincie gaat over strengere vergunning voor schroothandel
LELYSTAD •Een rechtszaak over de uitstoot van schadelijke stoffen door een buurbedrijf is voor een Lelystadse ondernemer op een teleurstelling uitgelopen. Het bedrijf Heynen aan de Staalstraat stapte naar de re...
-
3FM-dj Luc doet tientallen achtbaanrondjes in Walibi voor Serious Request
BIDDINGHUIZEN •Maak zoveel mogelijk rondjes non-stop in een achtbaan en haal daar geld mee op. Dat was de opdracht die 3FM-dj Luc Sarneel van luisteraars kreeg voor Serious Request. De actie van 3FM staat dit jaar i...
-
Lukt het de gemeente Almere om het aantal laadpalen in 2030 ruim te verdubbelen?
ALMERE •De gemeente Almere heeft in 2030 meer laadpalen nodig dan aanvankelijk werd gedacht. In 2020 werd nog uitgegaan van 2.500 palen voor elektrische auto's, nu staat de prognose op 5.500 palen. Meer dan e...