'Offerfeest in bescheiden kring vieren'

ALMERE • Vr 31 juli 2020 | 11:16 • Vrijdag 31 juli 2020 | 11:16

Imam Safeer Siddiqui van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap uit Almere Poort roept moslims op om het offerfeest in bescheiden kring te vieren. Het offerfeest verloopt voor moslims dit jaar anders dan andere jaren. Toch kan Siddiqui er een positieve draai aangeven: "Dat we onze familieleden en vrienden niet kunnen ontmoeten als andere jaren is eigenlijk een soort van offer."

Het offerfeest behoort tot de tweejaarlijkse religieuze feestdagen binnen de islam. "Op deze dag herdenken wij het verhaal van profeet Abraham en zijn familie. Vanuit religieus standpunt herdenken we deze dag ook het belang van opofferingsgezindheid." Veel islamitische slagers zien dit jaar een enorme drukte in hun slagerij. De koran stelt dit alleen verplicht voor de bedevaartgangers. Voor alle overige mensen is het niet verplicht, legt de imam uit.

Aan het offerfeest zitten ook sociale kanten, waarbij het ontmoeten van familie centraal staat. Dat zit er door de coronacrisis dit jaar niet in. De oproep is om het feest in bescheiden kring te vieren.

Tijdens het religieuze feest gaan veel moslims naar de moskee. De Baitul Afiyat moskee in Almere Poort is vrijdag geopend. Het dragen van een mondkapje is verplicht. De imam roept gezinnen op, om het gebed in huiselijke kring te verrichten. Daarom verwacht hij ook niet meer dan dertig mensen in de moskee. "Helaas kunnen wij niet het gebed houden, zoals moslims dat gewend zijn."

De leden van de gemeenschap houden zich goed aan de coronaregels ziet Siddiqui: "We hadden eerst een meldingsplicht. Maar we hebben gezien dat mensen zo streng en zich zo goed houden aan de regels, dat wij de meldingsplicht hebben afgeschaft."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel