Boosheid, teleurstelling en onbegrip over negeren theaterinstellingen

FLEVOLAND • Ma 3 augustus 2020 | 21:40 • Maandag 3 augustus 2020 | 21:40

"We zijn enorm boos en geschrokken over dit nieuws." Dat is de reactie van wethouder Hilde van Garderen van Almere op de bekendmaking dat de meeste Flevolandse theatergezelschappen en muziekensembles geen subsidie krijgen van het Fonds Podiumkunsten.

Het Fonds Podiumkunsten stelt onder meer geen geld beschikbaar aan de Almeerse theatergezelschappen Suburbia en Vis à Vis. Hoewel het fonds positief is over de kwaliteit en opzet van Suburbia, krijgt het gezelschap de gevraagde 500.000 euro toch niet. Dat geldt ook voor Vis à Vis, dat om zes ton had gevraagd. Ook het Apollo Ensemble uit Lelystad valt buiten de boot. Alleen het 2turvenhoog-festival voor kinderen tot 6 jaar in Almere krijgt geld.

"Als dit zo doorgaat, dan betekent dit dat er geen professioneel theater voor volwassenen meer gemaakt zal kunnen worden", zegt wethouder Van Garderen. Ze noemt dat volstrekt onacceptabel en geeft aan het er niet te bij laten zitten. "Zodra de Tweede Kamer terug is van reces, gaat we er alles aan doen om hier aandacht voor te vragen."

Ze krijgt bijval van gedeputeerde Michiel Rijsberman van de provincie. Die had gehoopt op een betere regionale spreiding van rijkssubsidies en noemt dit resultaat teleurstellend. Ook hij wil in overleg met het Rijk.

Drie jaar geleden werd er na bemoeienis uit de Tweede Kamer extra geld uitgetrokken voor het Fonds Podiumkunsten. Vorig jaar werd echter duidelijk dat het Rijk vanaf 2021 8,6 miljoen euro minder wil bijdragen aan het fonds. Toen al was theatergezelschap Suburbia bang buiten de boot te vallen.

'Theaterleven begint net te bruisen'
"Iedereen zag dit al aankomen. Juist daarom denk ik dat het laatste woord hierover nog niet gezegd is", vertelt Jos van Hulst. De zakelijk leider van Suburbia noemt het een grote klap en verschraling van het hele landschap podiumkunsten. Ook vindt hij het opvallend dat juist Flevoland zo buiten de boot valt. "Onze provincie heeft een groeiopgaaf. Dan is het raar dat dat zich niet vertaalt naar de honorering. Het theaterleven begint zich juist net te ontwikkelen, het begint hier net te bruisen. Het is onbegrijpelijk wat er nu is gebeurd. Ik ben zeer teleurgesteld."

Van Hulst hoopt dat de landelijke politiek zich nog in gaat zetten om meer subsidietoekenningen mogelijk te maken. "De klap is anders zó groot. Ik kan me niet voorstellen dat de Rijksoverheid, na de coronacrisis, nog een tweede grote klap toebrengt aan de podiumkunsten." Als het bij de nu bekend gemaakte verdeling blijft, ziet hij de toekomst van Suburbia somber is. "Dan kunnen we in de huidige vorm, met de huidige kwaliteit, niet blijven bestaan."

Bij Vis à Vis overheerste de verbijstering, toen de uitslag binnenkwam. Het theatergezelschap heeft een hele positieve beoordeling gekregen, maar krijgt alsnog geen subsidie. "Dat is voor ons een groot probleem. We zijn er altijd heel trots op dat we zelf veel inkomsten genereren. Maar de subsidie is alsnog een heel belangrijk deel", zegt Mascha Selhorst van Vis à Vis. "We kijken nu nog niet teveel naar de toekomst, we hopen dat er nog een herziening komt. Het is wel eerder voorgekomen dat een gezelschap onder de zaaglijn viel en uiteindelijk toch subsidie kreeg."

Apollo begrijpt kritiek niet
Thomas Oltheten van het Apollo Ensemble is verrast over het negatieve oordeel van het Fonds. Dat beoordeelt de artistieke kwaliteit als zwak, het vakmanschap als wisselend en niet herkenbaar genoeg. "Dit is totaal anders dan hoe het Fonds ons eerder heeft beoordeeld. We werken op dit moment zelf met een projectsubsidie die datzelfde fonds ons heeft gegeven. Het lijkt wel alsof we met een heel ander fonds te maken hebben." Oltheten wil navraag doen bij het fonds waarom de subsidie is afgewezen, zodat het ensemble hier wellicht van kan leren.

Het ensemble had geld gevraagd voor een vierjarig project om de geschiedenis van de muziek weer te geven. Het fonds vindt dat niet origineel genoeg. Ook zonder geld gaat het Apollo Ensemble door met het project: "Dan moeten we het op een andere manier gaan doen. In de coronacrisis hebben we ook gelijk allerlei oplossingen verzonnen", aldus Oltheten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel