Verdachte moord Rode Klif bekent voor de rechtbank

LELYSTAD • Di 4 augustus 2020 | 7:39 • Dinsdag 4 augustus 2020 | 7:39

Michel B., één van de twee verdachten van de moord op een 72-jarige ex-tbs'er uit Lelystad, heeft voor de rechtbank de schuld grotendeels op zich genomen. De rol van de tweede verdachte, Jan van K., blijft onduidelijk. Dat bleek dinsdag op de eerste zittingsdag in de rechtbank in Lelystad.

Het slachtoffer en de twee verdachten kenden elkaar uit de tbs-kliniek in Almere. In april vorig jaar gingen de verdachten op bezoek bij het slachtoffer, dat woonde in appartementencomplex 'Het Rode Klif' in de Zuiderzeewijk.

Tijdens een maaltijd is volgens B. ruzie ontstaan na een seksuele toespeling van het slachtoffer. B. zegt dat hij op de bewuste avond in Lelystad 'een flashback uit het verleden kreeg'. Hij gaf aan in zijn jeugd jarenlang misbruikt te zijn.

'Ik wil een goede vader zijn'
B. bekende voor de rechtbank onder meer dat hij het slachtoffer twee stoten tegen zijn hoofd gaf, hem in een nekklem nam en hem met een lint wurgde. Hij heeft de moord eerder ontkend. "In het begin heb ik gezegd dat ik onschuldig ben, dat had te maken met mijn ex-vrouw. Na mijn scheiding wil ik een goede vader zijn voor mijn dochter, dus open kaart spelen." B. vindt ook dat de nabestaanden recht hebben op de waarheid.

Zestien blikken bier
Over de rol van de andere verdachte, Jan van K., is minder duidelijkheid gekomen. Volgens B. heeft Van K. meegeholpen een kussen op het gezicht van het slachtoffer te drukken. Ook zou hij het lint hebben aangegeven met de opmerking 'dat niemand een pedofiel gaat missen'.

Van K. ontkent dit. Hij zegt dat hij onder invloed van vijftien tot zestien blikken bier bevroren vanaf de bank toekeek. "Ik was verbouwereerd, geschrokken en bang."

Het slachtoffer lag enkele dagen dood in zijn appartement voordat hij werd gevonden. Er zouden een flink bedrag en sieraden zijn gestolen. Voor de zaak zijn twee dagen uitgetrokken. De strafeis wordt woensdag verwacht. De rechtbank doet op 9 september uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel