Eis hoger beroep: 18 jaar en tbs voor 'Rode Klif-moord'

LELYSTAD • Do 15 april 2021 | 18:13 • Donderdag 15 april 2021 | 18:13

Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep een celstraf van achttien jaar en tbs met dwangverpleging tegen Michel B. De man heeft toegegeven dat hij in 2019 een 72-jarige man in zijn appartement aan Het Rode Klif in Lelystad heeft gedood. Volgens B. gebeurde het in een opwelling bij een beroving.

De zaak staat bekend als de 'Rode Klif-moord'. Het slachtoffer was een voormalig tbs'er. Michel B. (37) verbleef in de Oostvaarderskliniek in Almere en was met proefverlof. De tweede verdachte in de zaak is Jan van K. Hij werd tweemaal eerder veroordeeld tot tbs. Samen hebben ze het slachtoffer om het leven gebracht. Het duo kende elkaar via de Oostvaarderskliniek, waar het 72-jarige slachtoffer als vrijwilliger werkte.

B. wil zo snel mogelijk weer tbs
De rechtbank veroordeelde B. en Van K. in september 2020 tot celstraffen van achttien jaar en tbs met dwangverpleging. In tegenstelling tot het OM, dat toen nog uitging van doodslag, zagen de rechters voldoende bewijs voor moord. B. ging in beroep.

Hij herhaalde donderdag in het gerechtshof in Leeuwarden zijn bekentenis bij de rechtbank. B. hoopt op een lagere celstraf zodat hij snel weer tbs kan krijgen. "De behandeling staat in de bajes helemaal stil. Ik heb het nog nodig. Hoe moet het anders over tien jaar?" Volgens hem was het niet de insteek om de 72-jarige man te vermoorden. "Ik geef eerlijk toe dat ik fout ben geweest. Ik heb er heel veel spijt van."

Gedrogeerd en gewurgd
Het slachtoffer is in het paasweekend van 2019 om het leven gebracht. Hij woonde in het appartementencomplex Het Rode Klif. De man werd in de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 april gedrogeerd. Er waren fijngemalen medicijnen in drankjes gedaan. Volgens B. was het de bedoeling om de 72-jarige in slaap te brengen, hem geld afhandig te maken en weg te gaan. Ze vroegen hem op vrijdag en zaterdag al telefonisch met smoesjes steeds grotere bedragen, tot 500 euro. Die kregen ze ook.

Bij het bezoek aan Het Rode Klif keek B. zijn pincode af. Er werd die nacht 5.000 euro overgemaakt van de rekening van het slachtoffer naar B. Ook nam het duo een aantal spullen mee, waaronder een laptop, sieraden en een telefoon.

'Op knobbel zuigen'
Een opmerking van Van K. dat hij 'op het knobbeltje van de 72-jarige moest zuigen', zou B. naar eigen zeggen hebben getriggerd. B. heeft een verleden als zedendelinquent en zou jarenlang zijn misbruikt door zijn vader. Ook kwam het slachtoffer met een schaar op hem af, zei B. donderdag. Hij sloeg de man een aantal keer tegen zijn hoofd. Daarna drukte hij met Van K. een kussen op het gezicht, aldus B. Vervolgens moest hij van Van K. de man doden. B. nam de bejaarde man in een nekklem en wurgde hem met een lint.

Kritiek op Oostvaarderskliniek
Het OM gelooft niet dat er sprake is van een opwelling. B. zou heel doortrapt te werk zijn gegaan. Hij heeft samen met Van K. nauw en bewust samengewerkt waarbij er een vooropgezet plan was, aldus de aanklager. Samen gaven de mannen het geld van het slachtoffer uit aan onder meer prostituees. Na de dood van de 72-jarige hebben ze de woning schoongemaakt. Het lichaam van de man werd na een week ontdekt.

De Oostvaarderskliniek heeft het resocialisatietraject van B. tijdens zijn proefverlof niet genoeg in de gaten gehouden. Dit concludeerde de Inspectie Justitie en Veiligheid in oktober 2020. Als de kliniek goed zijn werk had gedaan, had B. volgens hem geen contact kunnen leggen met Van K. Van K. is in het verleden veroordeeld voor een poging tot moord en aanzetting tot moord. En B. is zeer beïnvloedbaar, aldus de advocaat.

Hij hoopt dat dit meegewogen wordt bij de strafbepaling. Volgens de raadsman is er sprake van doodslag. Hij vindt negen tot twaalf jaar cel passender, in combinatie met tbs. De advocaat wil dat B. sowieso een lagere straf krijgt dan Van K. omdat B. in tegenstelling tot zijn kompaan zijn daad heeft bekend.

Het hof doet op 11 mei uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel