'Oostvaarderskliniek liet steken vallen bij tbs'er die man doodde'

ALMERE • Wo 5 augustus 2020 | 14:51 • Woensdag 5 augustus 2020 | 14:51

De Oostvaarderskliniek in Almere zou onvoldoende toezicht hebben gehouden op het proefverlof van tbs'er Michel B. die wordt verdacht van doodslag. Dat blijkt volgens zijn advocaat, Jan-Jesse Lieftink, uit een conceptrapport dat pas later dit jaar openbaar wordt. Lieftink zegt enorm geschrokken te zijn van de conclusies die de Inspectie Justitie en Veiligheid trekt.

Hoewel het rapport nog niet helemaal af is kreeg de advocaat de conceptversie al wel vast toegestuurd. Dit ter voorbereiding op de strafzaak tegen de 36-jarige Michel B., die dinsdag en woensdag plaatsvond bij de rechtbank in Lelystad. Het Openbaar Ministerie heeft 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen B. geëist. Medeverdachte Jan van K. hoorde 18 jaar cel en eveneens tbs als eis.

Doodslag op 72-jarige man
De twee worden ervan verdacht in april vorig jaar de 72-jarige ex-tbs'er Gerrit T. om het leven te hebben gebracht. Dat gebeurde in zijn woning in appartementencomplex 'Het Rode Klif' in de Lelystadse Zuiderzeewijk. Michel B. heeft toegeven een groot aandeel te hebben gehad in de dood van Gerrit T. Medeverdachte Jan van K. ontkent.

B. is in 2008 veroordeeld tot één jaar celstraf en tbs met dwangverpleging vanwege meerdere zedendelicten. In april 2019, ten tijde van de doodslag in Lelystad, was de tbs-maatregel nog niet afgelopen. Hij was met weekendverlof.

'Kliniek hield onvoldoende toezicht'
Volgens Lieftink blijkt uit het onderzoeksrapport dat de Oostvaarderskliniek onvoldoende toezicht heeft gehouden op het netwerk van mensen waarmee Michel B. omging. Ook zou er 'onvoldoende risicomanagement zijn toegepast' bij de beoordeling van het proefverlof.

Niet de eerste keer
De zaak Michel B. is niet de eerste keer waarbij een tbs'er die op proefverlof is uit de Oostvaarderskliniek de fout in gaat. In maart 2017 keerde René de L. niet terug van zijn resocialisatiewerk bij het VoedelLoket Almere. Vervolgens bleek hij in een hotel in Arnhem twee mensen te hebben vermoord.

De Oostvaarderskliniek startte een eigen onderzoek en concludeerde toen geen beeld te hebben van de 'tekortkomingen in het resocialisatieproces.' Eerdere incidenten zouden niet goed met elkaar in verband zijn gebracht. René de L. kon daardoor gewoon op onbegeleid verlof. De Inspectie Justitie en Veiligheid onderschreef destijds de conclusies van de Oostvaarderskliniek en deed geen nader onderzoek.

Kliniek wacht definitive rapport af
Gevraagd naar een reactie op de uitspraken van advocaat Jan-Jesse Lieftink zegt de Oostvaarderskliniek op dit moment nog niet te willen reageren. De instelling wil eerst het definitieve rapport afwachten en zegt nog in de fase te zitten waarin er ook met de Inspectie wordt gesproken. Nu al naar buiten treden in de media past daar volgens een woordvoerder niet bij.

Verbetertraject is al gestart
De Oostvaarderskliniek noemt de zaak "een buitengewoon schokkende en ernstige gebeurtenis, in eerste instantie voor de betrokken nabestaanden." Los van het onderzoek van de Inspectie is de kliniek ook een intern onderzoek gestart. Dat heeft een aantal kwetsbaarheden blootgelegd bij de uitvoering van het proefverlof, zo wordt in een verklaring aangegeven. "De kliniek heeft alle verbetermaatregelen overgenomen en heeft waar nodig het eigen beleid aangescherpt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel