Celstraffen van 15 en 18 jaar en tbs geëist in Rode Klif-zaak

LELYSTAD • Di 4 augustus 2020 | 19:22 • Dinsdag 4 augustus 2020 | 19:22

Tegen de twee mannen die worden verdacht van het doden van een 72-jarige ex-tbs’er in Lelystad, heeft justitie dinsdag gevangenisstraffen van 15 en 18 jaar geëist en tbs met dwangverpleging. Justitie eist de hoogste gevangenisstraf tegen de ontkennende verdachte Jan van K.

Beide verdachten hebben eerder tbs opgelegd gekregen. Ze leerden elkaar en het slachtoffer kennen in de tbs-kliniek in Almere. De 72-jarige man, die ook een tbs-verleden heeft, deed daar vrijwilligerswerk.

Het slachtoffer werd in april vorig jaar dood gevonden in zijn appartement aan de Rode Klif in Lelystad. Hij was toen ongeveer een week dood. Hij was gedrogeerd en door verwurging om het leven gekomen.

Geldproblemen als motief
Verdachte Michel B. bekende dinsdag voor de rechtbank onder meer dat hij het slachtoffer twee stoten tegen zijn hoofd heeft gegeven, hem in een nekklem had genomen en hem met een lint had gewurgd. Volgens justitie vormden geldproblemen het motief van de daders. Er zouden sieraden en een flink bedrag van het slachtoffer zijn gestolen.

De tweede verdachte Jan van K. ontkent dat hij B. heeft geholpen, maar volgens justitie beschikte hij onder meer over alle medicijnen waarmee het slachtoffer is gedrogeerd. Ook tonen camerabeelden en verklaringen aan dat de verdachten samen een bezoek brachten aan het slachtoffer en samen weggingen. Ze zouden ook samen een bericht met de telefoon van het slachtoffer naar de Oostvaarderskliniek hebben gestuurd, waarin stond dat hij niet zou komen werken.

Geen vooropgezet plan
Op basis van het onderzoek vindt de officier van justitie bewezen dat de twee mannen de Lelystedeling samen hebben omgebracht en beroofd. Er is geen bewijs voor een vooropgezet plan om de man te doden. Van moord is daarom geen sprake. Beide mannen worden verdacht van gekwalificeerde doodslag, dat is doodslag om een ander strafbaar feit te verhullen. In dit geval diefstal van geld en goederen.

De zitting tegen beide mannen gaat woensdag verder. De rechtbank doet naar verwachting op 9 september uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel