Mannen veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs voor Rode Klif-moord

LELYSTAD • Wo 9 september 2020 | 13:34 • Woensdag 9 september 2020 | 13:34

Twee mannen zijn veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op een 72-jarige ex-tbs’er in Lelystad. Justitie had 18 en 15 jaar en tbs geëist. Volgens de rechtbank is er sprake van voorbedachten rade. Het OM ging daar niet vanuit. De officier van justitie zei vorige maand tijdens de zitting dat de twee geen vooropgezet plan hadden om hun slachtoffer te doden.

De Lelystedeling werd in april vorig jaar dood gevonden in zijn appartement aan Het Rode Klif. Hij was toen ongeveer een week dood. Hij was gedrogeerd en door verwurging om het leven gekomen.

Beide verdachten hebben eerder tbs opgelegd gekregen. Ze leerden elkaar en het slachtoffer kennen in de tbs-kliniek in Almere. De 72-jarige man, die ook een tbs-verleden heeft, deed daar vrijwilligerswerk. Toen de twee geld nodig hadden, zochten ze contact met het slachtoffer. Ze vroegen hem om steeds grotere bedragen en keken uiteindelijk zijn pincode af.

Medicatie in whisky
Vervolgens deden ze volgens de rechtbank medicatie in een glas whisky van het slachtoffer, met het doel hem te drogeren en zo geld van zijn rekening over te kunnen maken. Toen de man duf werd, maakte één van de verdachten nog eens 5000 euro over. Omdat ze dat grote bedrag niet meer aan het slachtoffer hadden kunnen uitleggen met een smoes, besloten ze hem te doden.

De rechtbank gaat uit van voorbedachten rade omdat de twee mannen planmatig te werk gingen en verschillende momenten hebben gehad om van hun daad af te zien.

Bekentenis
Verdachte Michel B. bekende vorige maand voor de rechtbank onder meer dat hij het slachtoffer twee stoten tegen zijn hoofd heeft gegeven, hem in een nekklem had genomen en hem met een lint had gewurgd.

De tweede verdachte Jan van K. ontkende dat hij B. heeft geholpen, maar volgens justitie beschikte hij onder meer over alle medicijnen waarmee het slachtoffer is gedrogeerd. Ook tonen camerabeelden en verklaringen aan dat de verdachten samen een bezoek brachten aan het slachtoffer en samen weggingen. De rechtbank acht ook bewezen dat de twee de Lelystedeling samen hebben gedood. Ze verdienen volgens de rechtbank dan ook dezelfde straf.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel