'Sluiskade afsluiten is beste oplossing tegen valpartijen fietsers'

ALMERE • Ma 10 augustus 2020 | 23:05 • Maandag 10 augustus 2020 | 23:05

De Sluiskade in Almere Haven moet worden afgesloten. Dat zegt VVD-raadslid Jimmy van der Vliet, nadat afgelopen weekend tientallen wielrenners tegen de vlakte gingen op de nieuw aangelegde drempels.

De valpartijen zijn het gesprek van de dag in de havenkom. Wielrenners die ondanks de waarschuwingsborden voor de nieuwe drempels, onderuitgaan en ernstige verwondingen oplopen. Zondag werden tot vier keer toe de hulpdiensten opgeroepen. Nadine Grootendorst van brasserie Julia stond er met de neus bovenop. "De meneer die ik heb geholpen vloog door de lucht. Zijn gezicht zat onder het bloed en zijn twee voortanden waren eruit."

"Het zou fair zijn om hier met gepaste snelheid te rijden"

— Jimmy van der Vliet, raadslid VVD

De cafés en restaurants staan aan de ene kant van de Sluiskade en om naar het terras te gaan moet Grootendorst de drukke weg over. Juist om de drukte tegen te gaan, zijn onlangs nieuwe drempels aangelegd. Raadslid Jimmy van der Vliet (VVD): "Dit is een terrassengebied en er wonen veel mensen. Het zou fair zijn om hier met gepaste snelheid te rijden maar dat gebeurt dus niet."

Enkele wielrenners die toevallig voorbij fietsen, hebben het niet zo op de nieuwe drempels. "Best hinderlijk", zegt een oudere man. Een andere wielrenner valt hem bij: "Je kan hier best hard gaan maar met een groep is het gevaarlijk."

Omwonenden zijn het spuugzat
Omwonenden in de havenkom zijn de grote groepen fietsers spuugzat. "Je ziet ze met tientallen tegelijk komen. Het zal niet lang duren voordat de eerste dode valt."

Oorzaak van de massale valpartijen is vooral omdat de nieuwe drempels niet van de ene kant van de stoeprand tot de ander lopen, zegt een buurtbewoner. "Wielrenners komen met grote ploegen naast elkaar rijdend aan. Als ze zien dat er links en rechts van de drempel een meter ruimte is, probeert de hele groep langs de drempel te rijden. En dan gaat het mis."

Sluiskade afsluiten beste oplossing
De nieuwe drempels verlengen tot aan de stoeprand is volgens raadslid Van der Vliet een oplossing. "Als je ze dan ook nog zwart-geel schildert, dan vallen ze ook beter op." Ook het tijdelijk, voor bepaalde dagdelen bijvoorbeeld, afsluiten van de Sluiskade is nog te overwegen volgens het raadslid. Of een inrichting van de weg waarbij auto en fiets te gast zijn en voetgangers voorrang hebben. Maar de beste oplossing lijkt toch wel het afsluiten van de Sluiskade. "Er zijn maar weinig stukjes Almere Haven die zo aantrekkelijk zijn met terrassen, cafés en restaurants." Grootendorst is het met hem eens: "Als de kade wordt afgesloten zouden we het terras kunnen uitbreiden in het zomerseizoen."

Maar het gevaar is dan wel dat het verkeer door de wijk heen gaat rijden. "Dan wordt het chaos in het dorp", voorspelt een man. Van der Vliet, die schriftelijke vragen heeft gesteld over de problematiek, weet wel een oplossing. Een andere weg aanleggen voor het doorgaande verkeer. "Maar dat zijn altijd de duurdere opties."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel