'Een serval in huis houden is levensgevaarlijk'

ALMERE • Di 11 augustus 2020 | 22:16 • Dinsdag 11 augustus 2020 | 22:16

Servals zijn gevaarlijke katachtige dieren en je kan ze beter niet in huis houden. Dat zegt Gijs Vereenooghe van de Stichting AAP in een reactie op de serval die maandagavond door de Almeerse wijk Tussen de Vaarten rondliep. Het dier is inmiddels weer bij de eigenaar thuis.

De servals zijn populair maar bij Stichting AAP worden er steeds meer aangeboden omdat mensen de katachtigen niet aan kunnen. Dierenverzorger Vereenooghe: "Vorig jaar hadden we twee aanvragen voor opvang. Dit jaar al twintig waarvan meer dan tien uit Nederland en de rest uit Frankrijk en België."Ze zien er prachtig uit met hun slanke postuur, geelbruine vacht met zwarte strepen en gespitste oren. "Maar het zijn echte roofdieren", waarschuwt Vereenooghe. "Ze lopen hier rustig rond, maar kunnen uit stilstand gewoon twee meter hoog springen."

Bij Stichting AAP zijn er drie in een kooi opgevangen. Het dier is - in tegenstelling tot België - in Nederland niet verboden. "Instinctief gaan ze niet kroelen op schoot want ze hebben een jachtinstinct." Als de serval ontsnapt, zoals eerder deze week in de wijk Tussen de Vaarten, komt het jachtinstinct naar boven. "Ze pakken zo een huiskat die rustig aan het wandelen is maar het kan ook een kind zijn dat aan het spelen is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel