FvD-Statenlid Maxim Gortworst stapt op, zetel blijft leeg

FLEVOLAND • Ma 17 augustus 2020 | 9:40 • Maandag 17 augustus 2020 | 9:40

Het Flevolandse Statenlid Maxim Gortworst van Forum voor Democratie vertrekt. Dat bevestigt fractievoorzitter Gert-Jan Ransijn.
Gortworst heeft gezegd dat hij zijn taken als Statenlid niet kan combineren met zijn werk voor de gemeenteraad in Amsterdam.

FvD is niet in staat om een opvolger voor Gortworst te leveren. Dat mag alleen iemand zijn die bij de verkiezingen van 2019 op de kandidatenlijst van de partij stond. Die lijst is uitgeput, zegt Ransijn.
Forum had destijds tien kandidaten op de lijst staan en won acht zetels bij de verkiezingen. In theorie zijn er dus nog twee kandidaten over, maar die zitten beiden al in Provinciale Staten in Noord-Holland.

Plek in Staten blijft vrijwel zeker leeg
Nu er geen opvolger voor Gortworst is, raken Provinciale Staten van Flevoland vrijwel zeker een zetel kwijt en gaan van 41 naar 40 Statenleden.
Commissaris van de Koning Leen Verbeek heeft de formele procedure opgestart om de leeggekomen plaats op te vullen, zo laat de griffie van de provincie weten. Het zogeheten Centraal Stembureau moet nagaan of er echt geen andere kandidaat voor de plek op de lijst van FvD in aanmerking komt.
Aangezien Forum geen kandidaten meer heeft, zal het hoofd stembureau beslissen dat er sprake is van lijstuitputting en blijft de 41ste zetel leeg.
Omdat Forum met andere partijen geen lijstengroep had gevormd, kan de zetel volgens artikel W4 van de Kieswet ook niet worden overgedragen aan een andere partij, zo zegt de Kiesraad.
De griffie zegt ook dat de zetel niet naar en andere partij zal gaan.

Werkzaamheden Amsterdam onduidelijk
Overigens is niet duidelijk welke werkzaamheden Gortworst voor de Amsterdamse gemeenteraad uitvoert. Op de website van de provincie staat vermeld dat hij fractiemedewerker is voor FvD, maar hij maakt formeel geen deel uit van de fractie. Die bestaat uit Annabel Nanninga en Kevin Kreuger. Hij komt ook niet voor als woordvoerder in commissievergaderingen.
De fractie is niet bereikbaar voor een toelichting. De griffie van de gemeente verwijst naar de fractie.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stond hij als achtste op de kieslijst.

Bij de Statenverkiezingen van 2019 werd Gortworst gekozen in de Staten van zowel Noord-Holland als Flevoland. Hij koos toen voor Flevoland en verhuisde van Amsterdam naar Lelystad. Met een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie heeft de provincie destijds vastgesteld dat hij in een Flevolandse gemeente een adres had, maar of Gortworst hier ook daadwerkelijk heeft gewoond is niet gecontroleerd, zegt de griffie.
Gortworst was lid van de commissie Economie, Mobiliteit en Samenleving.

Met het opstappen van Gortworst telt de Flevolandse FvD-fractie nog maar zes Statenleden. In augustus vorig jaar stapte Cornelis van den Berg uit de partij. Hij gaf zijn zetel niet terug.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel