Statenlid Forum stapt over naar andere partij

FLEVOLAND • Vr 23 augustus 2019 | 14:48 • Vrijdag 23 augustus 2019 | 14:48

Forum voor Democratie Statenlid Cornelis van den Berg uit Almere sluit zich aan bij de nieuwe partij van Eerste Kamerlid Henk Otten. Eerder deze week liet hij al weten dat hij dit overwoog. Van den Berg geeft zijn zetel niet terug.

Volgens hem heeft Forum voor Democratie Henk Otten schandalig behandeld. Dat zit het Flevolandse Statenlid dwars. In zijn opzegbrief aan het partijbestuur van FvD schrijft hij dat de bejegening van partijgenoten en medewerkers, in het bijzonder van Henk Otten, een reden voor vertrek uit de partij is.

''Thierry Baudet trad niet alleen als aanklager en rechter op, maar voltooide zijn actie door Henk Otten te royeren. De uitwerking daarvan op de reputatie en de existentie van Henk Otten en zijn gezin moet verwoestend zijn'', schrijft Van den Berg.

Otten werd geroyeerd na beschuldigingen van fraude. Volgens Van den Berg ging dat "zonder bewijsvoering, zonder wederhoor en zonder aangifte te doen".

''Geen zetelroof''
Volgens de Almeerder is van zetelroof geen sprake. "Ik ben gekozen door en voor de Flevolanders op basis van het programma. Daar houd ik aan vast, nu ik gezien heb dat de partij in verkeerde handen is gevallen. Ik beroof niet, maar ben beroofd."

Fractievoorzitter verrast
Fractievoorzitter Gert-Jan Ransijn van de Flevolandse FvD laat weten verrast te zijn over het bericht. Hij moest het uit het nieuws vernemen. Er was onlangs wel gesproken over de problemen die Van den Berg heeft met Baudet, maar niet dat hij Forum zou verlaten. Ransijn heeft geen aanwijzingen dat meer Forum-Statenleden Van den Berg volgen.

Als Van den Berg had besloten zijn zetel op te geven dan was er geen vervanger. ''De lijst is uitgeput'', aldus Ransijn.

In maart was het al moeilijk om genoeg Statenleden te vinden na de verkiezingen. FvD had zeven mensen op de kieslijst staan, maar kreeg acht zetels. Amsterdammer Maxim Gorthorst vulde de laatste plek en moest binnen vier weken naar Flevoland verhuizen.

Derde overstap in een week tijd
Van den Berg is niet de eerste politicus die de overstap naar Otten maakt. Maandag maakten Eerste Kamerleden Jeroen de Vries en Dorien Rookmaker hun vertrek bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel