Oppositie kritisch over communicatie coalitieakkoord

LELYSTAD • Vr 5 juli 2019 | 16:24 • Vrijdag 5 juli 2019 | 16:24

Oppositiepartijen in Provinciale Staten hebben kritiek op de manier waarop is gecommuniceerd over het nieuwe coalitieakkoord dat donderdag is gepresenteerd. Verschillende fractievoorzitters laten weten dat de pers eerder wist dat er een kogel door de kerk was dan Statenleden.

"Ik las het bij Omroep Flevoland", zegt Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren. "Dat vind ik een rare omgang met elkaar." 50PLUS-fractievoorzitter Paul Van der Starre vult aan: "We hadden het liever eerder en persoonlijk gehoord. Dat was sjieker geweest." Deze mening wordt gesteund door de fractievoorzitters van Forum voor Democratie, SP en DENK.

Halszaak
Toch gebeurt deze manier van communiceren vaker, vertelt fractievoorzitter Sjaak Simonse van de SGP : "Qua proces weet ik niet anders dan dat we het altijd zo doen", zegt hij. Daarom wil Simonse er ook geen halszaak van maken. Toch vindt hij het goed dat er partijen zijn die de kwestie aan de kaak stellen. "Ze hebben een punt en het is goed om te kijken of de communicatie in de toekomst koninklijker kan."

De andere fractievoorzitters laten weten er volgende week woensdag op terug te komen. Dan staat er een vergadering in Provinciale Staten gepland en komt het beoogde nieuwe college en het coalitieakkoord aan de orde.

Over het coalitieakkoord zelf kunnen de meeste fractievoorzitters nog niets zeggen, omdat ze het nog bestuderen en in de fractie moeten bespreken.

Wollig
Hoewel SGP-fractievoorzitter Sjaak Simonse het hele stuk nog niet helemaal heeft gelezen, kan hij er al wel het één en ander uit halen. Zo ziet hij dat het akkoord behoorlijk wollig is opgeschreven. "Daarin zie ik de worsteling van verschillende partijen op bepaalde thema's, zoals de Lelylijn. Hoe groter de verschillen, hoe wolliger de tekst", aldus Simonse. Toch ziet hij dit gegeven als een voordeel: "Als het college er nog niet helemaal uit is, dan geeft dat openheid om in gesprek te gaan met de oppositie."

Business as usual
Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten bestaat uit zes gedeputeerden; Jan de Reus (VVD), Cora Smelik (GroenLinks), Jan-Nico Appelman (CDA), Harold Hofstra (ChristenUnie), Jop Fackeldey (PvdA) en Michiel Rijsberman (D66).

Een samenstelling waar Leonie Vestering om twee redenen niet blij mee is. Zo is het college op Smelik na, gelijk aan het vorige college. "De partijen die in onderhandeling waren over de samenstelling van een nieuwe coalitie, hebben dus onderhandeld over hun eigen baantjes. Ik vind dat je als volksvertegenwoordiger alle schijn van eigenbelang moet voorkomen", aldus Vestering. "Daarom hadden er vacatures uitgeschreven moeten worden. Nu krijg je straks weer business as usual."

Daarnaast is Vestering niet te spreken over de partijen in het college. "Wat je nu ziet qua samenstelling is een andere uitslag dan wat kiezers bij de verkiezingen hebben aangegeven", zegt Vestering. Daarmee doelt ze onder meer op Forum voor Democratie, die de grootste partij was.

In een eerder stadium is onderzocht of een college met de Forum mogelijk was, maar dat bleek niet het geval.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel