Advies: geen coalitie met Forum voor Democratie

FLEVOLAND • Ma 27 mei 2019 | 22:23 • Maandag 27 mei 2019 | 22:23

Forum voor Democratie moet voorlopig vanaf de zijlijn toezien hoe een coalitie wordt gevormd in het provinciehuis. Het advies van de twee informateurs Bas Jan van Bochove en Willibrord van Beek is om op de oude voet verder te gaan, met toevoeging van GroenLinks. Dit betekent dus een coalitie van VVD, CDA, ChristenUnie, D66 en PvdA, samen met GroenLinks.

Forum voor Democratie was bij de verkiezingen in maart in één klap de grootste partij in Flevoland. Lijsttrekker Gert-Jan Ransijn uit Zeewolde nam daarom het voortouw om een coalitie te vormen. Zakenvrouw Annemarie van Gaal heeft de eerste verkennende gesprekken geleid. Na dat proces stapte de Partij van de Arbeid op, omdat Ransijn geen afstand wilde nemen van uitspraken van Forum-voorman Thierry Baudet.

Informateurs Van Bochove en Van Beek hebben de afgelopen weken geprobeerd een coalitie te smeden met FvD. Omdat een meerderheidscoalitie de voorkeur heeft, zijn verschillende partijen gevraagd deel te nemen. PvdA en GroenLinks wilden niet meedoen aan de gesprekken, zolang FvD één van de partijen is in de toekomstige coalitie.

FvD wil met alle partijen om tafel
De PVV, 50+ en de SGP blijken na gesprekken met de informateurs ook af te vallen. De drie 'kernpartijen' VVD, CDA en ChristenUnie willen niet samen met één of meerdere van deze partijen in het provinciebestuur. De redenen hiervoor zijn niet bekend gemaakt. Volgens de informateurs is Forum voor Democratie de enige partij die aangegeven heeft met alle partijen om tafel te willen.

Na de publicatie van het advies liet de VVD dinsdag via Twitter weten dat ook zij geen enkele partij uitsluiten.

De informateurs stellen dat de grenzen van de eerste gesprekken nu bereikt zijn. Daarom stellen zij voor om FvD voorlopig buiten het college te houden. Woensdag wordt het advies besproken door Provinciale Staten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel