Advies: college Forum, VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie

FLEVOLAND • Di 16 april 2019 | 11:03 • Dinsdag 16 april 2019 | 11:03

Forum voor Democratie moet een college van Gedeputeerde Staten vormen met VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie. Dat adviseert Annemarie van Gaal, informateur namens Forum voor Democratie, dat bij de verkiezingen met 8 zetels de grootste partij in Flevoland werd. Dat college zou een meerderheid hebben van 23 van de 41 zetels in Provinciale Staten.

De vijf partijen hebben al gesprekken met elkaar gevoerd over belangrijke zaken in de provincie. Ze hebben volgens Van Gaal op hoofdlijnen een akkoord bereikt over windenergie, een onderwerp waar Forum voor Democratie anders over denkt dan de overige vier partijen. De al gemaakte afspraken met het Rijk over de hoeveelheid windmolens in Flevoland zullen onverkort worden uitgevoerd. Maar daarna komen er geen nieuwe windmolens op land meer bij en zal Flevoland op eigen houtje beslissen hoe er duurzame energie wordt opgewekt.

Luchthaven Lelystad mag als het aan de voorgestelde coalitie ligt verder uitbreiden dan de tot nu toe afgesproken 45.000 vliegbewegingen. Letterlijk staat in het verslag van de informateur: 'als het aan deze coalitie ligt, mag het aantal vluchten uitbreiden naar 45.000 of meer.'* Als de provincie meer vluchten wil toestaan zullen er een nieuw Luchthavenbesluit en een nieuwe MER-procedure moeten komen. Dat is een traject dat jaren duurt.

Forum voor Democratie heeft in de gesprekken een duidelijk stempel gedrukt op de uitvoering van Nationaal Park Nieuw Land. Vlak voor de verkiezingen presenteerde de provincie een plan van 470 miljoen euro voor het park waarvan de provincie 20 miljoen zou betalen. De vijf partijen hebben nu afgesproken dat niet alle onderdelen uit het plan zullen worden uitgevoerd en dat de provincie het geld niet in één keer in het project stopt.

*Inmiddels is duidelijk dat er fouten in het advies van de informateur zitten en dat de partijen niet willen dat er op Lelystad Airport meer dan 45.000 vliegbewegingen komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel