PvdA legt bom onder coalitievorming

FLEVOLAND • Do 18 april 2019 | 15:55 • Donderdag 18 april 2019 | 15:55

PvdA Flevoland wil alleen samenwerken met Forum voor Democratie als die partij afstand neemt van een aantal standpunten.

Eén van die punten is het streven van de partij naar een Nexit, wat inhoudt dat Nederland uit de Europese Unie moet stappen. Ook wil de PvdA dat Forum voor Democratie afstand doet van uitspraken over homeopathische verdunning, dominant blank Europa en een boreaal Europa. "In Flevoland beschouwen we diversiteit als kracht en telt iedereen mee ongeacht ras, geslacht of geloof", aldus de PvdA in een verklaring.

Als Forum voor Democratie niet akkoord gaat met de voorwaarden van de PvdA, is het volgens die partij niet mogelijk om verder te praten over een formatie. "Ongetwijfeld zijn deze uitgangspunten ook voor de andere partijen van belang in het vervolgproces", zegt de PvdA.

Woensdag werd duidelijk dat Forum voor Democratie, VVD, CDA, ChristenUnie en de PvdA een serieuze poging doen om met elkaar een college van Gedeputeerde Staten te vormen. De PvdA roept de andere partijen op hun actie te ondersteunen. Forum voor Democratie was nog niet bereikbaar voor commentaar.

De ChristenUnie zegt in een eerste reactie dat 'dit dus punten zijn waar de partijen het straks over moeten gaan hebben.' Andere partijen hebben nog niet gereageerd.

PvdA Flevoland wil dat Forum van Democratie afstand doet van de volgende punten:

1. Het meldpunt over linkse leraren. In Flevoland vertrouwen we onze leraren en we steunen ze bij hun belangrijke werk.

2. Uitspraken dat journalisten, wetenschappers, kunstenaars en architecten onze cultuur ondermijnen. In de provincie Flevoland waarderen we de onafhankelijke bijdragen van journalisten, wetenschappers, kunstenaars en architecten.

3. Het gedachtegoed van homeopathische verdunning, dominant blank Europa en een boreaal Europa. In Flevoland beschouwen we diversiteit als kracht en telt iedereen mee ongeacht ras, geslacht of geloof.

4. Uitspraken dat vrouwen nu eenmaal ‘minder ambitie’ hebben en dat dit hun natuurlijke rol is. In de provincie Flevoland staan we voor gelijke kansen van iedereen en accepteren we geen denigrerende uitspraken over vrouwen

5. Het streven naar een Nexit. Dit is niet aan de orde. De werkgelegenheid en de welvaart in de provincie Flevoland staan voorop.

6. Het ontkennen van de noodzaak om afscheid te nemen van fossiele energiebronnen. Er is alle ruimte te discussiëren over welke maatregelen we voor onze provincie wel en niet willen treffen, maar die discussie voeren we op basis van feiten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel