PvdA legt bom onder coalitievorming

FLEVOLAND • Do 18 april 2019 | 15:55 • Donderdag 18 april 2019 | 15:55

PvdA Flevoland wil alleen samenwerken met Forum voor Democratie als die partij afstand neemt van een aantal standpunten.

Eén van die punten is het streven van de partij naar een Nexit, wat inhoudt dat Nederland uit de Europese Unie moet stappen. Ook wil de PvdA dat Forum voor Democratie afstand doet van uitspraken over homeopathische verdunning, dominant blank Europa en een boreaal Europa. "In Flevoland beschouwen we diversiteit als kracht en telt iedereen mee ongeacht ras, geslacht of geloof", aldus de PvdA in een verklaring.

Als Forum voor Democratie niet akkoord gaat met de voorwaarden van de PvdA, is het volgens die partij niet mogelijk om verder te praten over een formatie. "Ongetwijfeld zijn deze uitgangspunten ook voor de andere partijen van belang in het vervolgproces", zegt de PvdA.

Woensdag werd duidelijk dat Forum voor Democratie, VVD, CDA, ChristenUnie en de PvdA een serieuze poging doen om met elkaar een college van Gedeputeerde Staten te vormen. De PvdA roept de andere partijen op hun actie te ondersteunen. Forum voor Democratie was nog niet bereikbaar voor commentaar.

De ChristenUnie zegt in een eerste reactie dat 'dit dus punten zijn waar de partijen het straks over moeten gaan hebben.' Andere partijen hebben nog niet gereageerd.

PvdA Flevoland wil dat Forum van Democratie afstand doet van de volgende punten:

1. Het meldpunt over linkse leraren. In Flevoland vertrouwen we onze leraren en we steunen ze bij hun belangrijke werk.

2. Uitspraken dat journalisten, wetenschappers, kunstenaars en architecten onze cultuur ondermijnen. In de provincie Flevoland waarderen we de onafhankelijke bijdragen van journalisten, wetenschappers, kunstenaars en architecten.

3. Het gedachtegoed van homeopathische verdunning, dominant blank Europa en een boreaal Europa. In Flevoland beschouwen we diversiteit als kracht en telt iedereen mee ongeacht ras, geslacht of geloof.

4. Uitspraken dat vrouwen nu eenmaal ‘minder ambitie’ hebben en dat dit hun natuurlijke rol is. In de provincie Flevoland staan we voor gelijke kansen van iedereen en accepteren we geen denigrerende uitspraken over vrouwen

5. Het streven naar een Nexit. Dit is niet aan de orde. De werkgelegenheid en de welvaart in de provincie Flevoland staan voorop.

6. Het ontkennen van de noodzaak om afscheid te nemen van fossiele energiebronnen. Er is alle ruimte te discussiëren over welke maatregelen we voor onze provincie wel en niet willen treffen, maar die discussie voeren we op basis van feiten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (41)

 • Goeroe joeroe

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  Vlgs mij hebben met name de linkse drammers er in eerste instantie punt van gemaakt dat fvd alleen maar over landelijke politiek ging, i.p.v. provinciale politiek🧐
  Welnu, fvd moet , let wel , moet afstand nemen van de landelijke standpunten om een mee te praten over de provincie.
  Snapt u het nog???
  Buiten dat de PvdA al jaren hun eigen party program hebben verloochend gaan ze nu eisen stellen, lijkt wel het polit bureau🙉

  reageer
 • Alexandros

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Wat kan de PvdA zeiken zeg. Met punt 2 hebben ze wel een punt, maar voor de rest is het het geneuzel wat de Amerikaanse Democraten ook lopen te doen.

  reageer
 • Jan Joost

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Forum voor Democratie = Forum voor Demagogie. Geen alternatief aandragend voor alle punten waar zij tegen zijn. Dus een roeptoet in optima forma! En wie zijn er de dupe, mochten onverwijld de wetenschappers toch gelijk krijgen?

  reageer
 • marco 56

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  allemaal zaken die geen donder hebben te maken met provinciale politiek. hou toch op met zaken er bij te halen die er provinciaal niet toe doen. of FvD nou wel of niet in een coalitie zit, ze gaan heus wel door met die standpunten. Dus PvdA is wel voorstander van het omverwerpen van bestaande windmolens ?

  reageer
 • DVHL

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Ik ben het volledig eens met de PvdA. De FvD heeft veel voor weldenkende mensen onaanvaardbare standpunten, die niet passen in ons democratische stelsel.

 • Hans

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  En van de discriminatie van LHBTI, want die staan niet op het PvdA-lijstje. En we weten dat de PvdA zaken doet met CU en SGP, zelfs als weigerambtenaren in hun discriminatie beschermd moeten worden. De PvdA vindt dus niet alle discriminatie een probleem, maar alleen de vermeende discriminatie door FvD en PVV. Maar openlijke discriminatie in een CU-verkiezingsprogramma: geen probleem. Die dubbele houding zagen we ook al eerder bij Jan de Reus (VVD).

 • Boels

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Reden te meer om de regenten in mei bij de EU-parlementsverkiezingen uit Brussel te jagen.
  Kort geleden zette een PvdA-lid van het EU-parlement zich in voor gelijke rechten voor gastarbeiders.
  Daarmee verzuimde zij aanwezig te zijn bij een vergadering over de knotsgekke WW-uitkeringen voor gastarbeiders; die gekte komt nu weer op de agenda met slechts een paar stemmen meerderheid.
  Wat deed zij hier?
  Zij had in Brussel moeten zijn.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Roos

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Wat heeft NEXIT nu met regionale politiek te maken?
  PvdA die er niets van heeft gebakken de laatste jaren en een babbels. Niet normaal.

  reageer
 • Remy

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Het oude politieke kartel raakt in paniek en begint weer om zich te slaan. Goed zo PvdA maak je zelf nog kleiner. Er komt een dag dat deze zakkenvullerspartij vanzelf ophoudt. Forum zal dan oppermachtig zijn. Was het alvast maar zo ver!

  reageer
 • John

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Ik ben blij dat de PVDA dit statement heeft gemaakt, de aap is op tijd uit de mouw gekomen en ze zijn heel hard bezig (en op de goede weg) om hun doel te gaan halen.........het opheffen van deze vreselijke partij !!!!

  reageer
 • Lodewijk

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Na de nieuwsuur uitzending van gisteravond is PvdA teruggeroepen door de landelijke partij. Koortsachtig overleg vanochtend vroeg. En toen kregen ze van de landelijke partij dit eisenlijstje. Zo is er gelopen

  reageer
 • Patje

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Wie denkt de PvdA wel niet dat ze zijn? Dat dit soort droeftoeters eisen durven te stellen.

  reageer
 • Kasper

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Dat heet nu: democratie

 • Almeerse

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Ik ben geen PVDA stemmer, maar ik ben het wat dit betreft helemaal met ze eens! Ik hoop dat de andere beoogde coalitiepartners hier in mee gaan. Discriminatie en feiten over het klimaat kan je geen compromis over sluiten.

  reageer
 • marco 56

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  hoezo kan je geen compromis over klimaat sluiten ; daar is juist perfect en compromis over te sluiten

 • Klaas

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Mooi zo, tijd om die Willem de Jager aan de zijlijn te schuiven. Mislukte wethouder, en medeverantwoordelijk voor de financiële puinhopen van de Bataviahaven.

  reageer
 • klaas

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Wil Forum voor Democratie eigenlijk wel samenwerken een splinterpartij als de PvdA vraag ik me af.

  reageer
 • albert

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Nu de christelijke partijen nog.Hoe kan je als christen op zondag in de kerk zitten en dan met dit soort partijen een coalitie vormen.
  Daar om heb ik als gelovige en kerkganger nog nooit op deze partijen gestemd

  reageer
 • Vince

    Do 18 april Donderdag 18 april

  CU heeft er ook geen moeite mee om te discrimineren.

 • Jan

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Je kunt hier op twee manieren naar kijken.
  Richt je je vooral op waarover je het niet met elkaar eens bent, dan ben je snel uitgepraat.
  Vind je het belangrijk dat er een goed provinciebestuur komt, dan kun je ook kijken of je daar samen met andere partijen uit kunt komen. Misschien sta je principieel wel tegenover elkaar terwijl je in de uitvoering elkaars oplossingen goed weet te waarderen.

 • Joop Lelystad

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Opmerkelijk dat de PvdA het niet heeft over gelijkheid voor mensen met verschillende seksuele voorkeur. De PvdA maakt nu heel duidelijk die discriminatie in de verkiezingsprogramma's van CU en SGP wel te accepteren. Willem de Jager moet zich kapot schamen.

  reageer
 • Peter Deenen

    Do 18 april Donderdag 18 april

  En fijn om daarna van FvD ook nog te horen waar ze wél voor staan.

  reageer
 • Flevolander

    Do 18 april Donderdag 18 april

  83% heeft niet op forum gestemd dus laten we even afwachten hoe de andere partijen hier op reageren. Bizar de reacties hier. Het staat de PvdA helemaal vrij om niet samen te werken met Forum. Het ligt gewoon te ver uit elkaar.

  reageer
 • pieter v

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Ik heb eindelijk weer een beetje respect voor de PvdA!

  reageer
 • P. de Boer

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Goed zo Pvda! Neem aan dat andere partijen ook ruggegraat hebben en onze democratische principes niet verkwanselen.

  reageer
 • Gert Jan

    Do 18 april Donderdag 18 april

  veel vreemde reacties hier. Forum weigerde glashelder te zijn in wat ze met flevoland wilden en wanneer anderen wel glashelder zijn zouden ze in de optiek van een aantal hier geen respect tonen voor de "grote "meerderheid ( uiteraard was dit 8% toch van de stemmers) Makkelijk hier schrijven, kom op met goede ideeën en voornemens, ga eens opbouwen in plaats van altijd negatief anderen de schuld te geven.

  reageer
 • Bergerac

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Samenwerken houd in dat alle partijen water bij de wijn moeten doen, eerst eisen stellen zoals nu de PvdA doet werkt absoluut niet.

  reageer
 • Lelystedeling

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Heel goed en glashelder! Nu de rest nog

  reageer
 • HvdS

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Stelletje idioten! Weer niet respecteren wat een groot deel van het volk wil door de stemming niet serieus te nemen! Doe allemaal eens wat water bij de wijn en probeer eens te kijken waar je het wél over eens bent met elkaar!

  reageer
 • Lelystedeling

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Groot deel? Ruim 80% stemde niet op Forum.

 • Volger

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Dag, dag PvdA. De tijd van een grote broek aantrekken is al lang voorbij!

  reageer
 • Johan

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Vreemde actie. Een partij mag standpunten hebben, en alles wat ze eisen zijn persoonlijke uitspraken van de landelijke partij.
  Vreemd om dit soort dingen te roepen, ipv je hard maken op je eigen visie, om de burgers te dienen.
  Ze hebben niet door dat zulke 'eisen' alleen maar in het voordeel werkt voor Forum.

  reageer
 • Mars

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Dit is idioot en heeft niets met het besturen van Flevoland te maken. Kinderachtig gedrag van een muis die nog steeds denkt dat hij een olifant is.

  reageer
 • Henk Struik

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Dat is geen water bij de wijn doen. Dat is de wijn weggooien en de kan vullen met kraanwater.

  reageer
 • Sander

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Veel beter dus, water is vele malen gezonder dan wijn. En als gezondheid en feitelijke waarheid niet is waar we naar streven, waar streven we dan naar?

 • Rogier

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Tijd om het kartel te breken. Op naar 23 mei!

  reageer
 • Jasper Constant

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Hatseflats!

  reageer
 • Sibert

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Wat ben ik blij met de eisen van de PvdA!

  reageer
 • ABS

    Do 18 april Donderdag 18 april

  De grootste klappen krijgen en nog de grootste mond opzetten, ze zullen het ook nooit leren. In plaats dat ze blij zijn dat ze erbij betrokken worden en mogelijk via de weg van overleg invloed proberen uit te oefenen is het moddergooien alweer begonnen. De enige reden dat ze het lef nog steeds hebben in Flevoland (en Lelystad) om zo'n grote jas aan te trekken is dat ze zich er wel degelijk van bewust zijn dat op alle vitale functies (lees: topambtenaren) sinds jaar en dag partijgenoten zitten. Ze zijn dus in staat via de achterdeurtjes alles te ondermijnen en/of naar hun hand te zetten. Tijd voor een grote schoonmaak in de ambtenaren top.

  reageer
 • Marijke

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Goed dat er tenminste één partij is die een statement durft te maken!

  reageer
 • Pieter

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Een statement waarin de PvdA duidelijk maakt discrimatie op basis van LHBTI niet uit te sluiten. Dat staat namelijk niet in hun toelichting en eisenlijstje. CU mag wel in de coalitie ondanks openlijke discriminatie.

 • Koos

    Do 18 april Donderdag 18 april

  FvD wint fors en wwordt de grootste. PvdA verliest en wordt steeds kleiner. Waarom keren mensen zich af van de oude politiek? Dringt dat dan nooit door bij o.a. de pvda. Niet zij kunnen meer eiden stellen msaar FvD. Dat is wat de burgers willen.

  reageer
 • Mike

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Xx, vrouwen hoef je niet apart te noemen, zijn ook medeburgers.

 • Xx

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Ik kies niet voor discriminatie van medeburgers en vrouwen

 • Poldermens

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Zo, dat is klare taal. Prima om de nieren even te proeven, zoals dat heet. Hopelijk tonen de andere partijen net zoveel daadkracht.

  reageer
 • Xx

    Do 18 april Donderdag 18 april

  En nu maar hopen dat fvd buitenspel gezet wordt.

 • bartvanderkolk

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Wat doet de PvdA tussen die 'boreale uilen'? Dat was niets en wordt niets. Dat de VVD met schaamrood op de kaken omdat ze rechts gepasseerd zijn toch meedoet is te begrijpen, maar alle anderen? Dit wordt een coalitie van niets naar nergenshuizen of zoiets...

  reageer
 • Vince

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Wat deed de PvdA bij de discriminerende weigerambtenaren?

 • De Sjaak

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Wat een praatjes voor zo een uitgerangeerde theedrinkpartij .

  reageer
 • Qwerty

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Roeptoeteren kunnen we allemaal, De Sjaak. Lekker makkelijk roepen vanaf de zijlijn, maar wat heeft het Forum voor Democratie of de Partij Voor de Vrijheid tot nu toe bereikt voor Nederland of Flevoland? Juist, helemaal niets!

 • Arend Koller

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Beetje te laat PvdA.
  Dergelijke beweringen hadden beter bij het campagnevoeren gecommuniceerd kunnen worden. Verder haalt de PvdA nu landelijke- en provinciale standpunten door elkaar bij het vormen van een prov. bestuur. Of is het weer een spel voor de bühne? Kijk eens hoe integer wij bezig zijn!

  reageer
 • Qwerty

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Arend mag ik je er op wijzen dat het Forum voor Democratie helemaal geen verkiezingsprogramma had voor Provincie Flevoland, alleen landelijke standpunten! Wie haalt er nu werkelijk provinciale en landelijke standpunten door elkaar? Tja, als je geen provinciale standpunten hebt kun je ze natuurlijk ook niet met landelijke standpunten mengen natuurlijk.

 • MvU

    Do 18 april Donderdag 18 april

  ha...zo kennen we ze weer. Allerlei eisen stellen die 0,0 bijdragen aan onze provincie.

  reageer
 • Ed

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Duidelijk toch? Als men op zoveel punten principieel van mening verschilt, is samenwerking op voorhand uitgesloten.

  reageer
 • Polderlady

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Was het ook de PvdA die een hertelling van de stemmen wilde, of was dat een andere partij?

  reageer
 • Qwerty

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Dat was het CDA, wel even opletten. Kosten een € 100,000, maar dan heb je ook niks bereikt

 • Eben

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Nieuws goed volgen!

 • Xx

    Do 18 april Donderdag 18 april

  CDA

 • king1978

    Do 18 april Donderdag 18 april

  typisch weer die rode partij en zelf maar graaien.

  reageer
 • Mike

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Xx, bedoel je niet de SGP?

 • Xx

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Nee discrimineren naar vrouwen en niet westerlingen dat is normaal. Ik ben tegen fvd. Er is niks democratisch aan deze partij als je niet iedereen accepteert.

 • Eben

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Wat stelt u voor?
  Rechts en zakken vullen?
  Kom met iets positiefs uit de kast!
  Dit soort kretologie gaat nergens heen.

 • Ruud

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Waar wordt er dan gegraaid? Daar ben ik wel nieuwsgierig naar.

 • Kees

    Do 18 april Donderdag 18 april

  King 1978
  Helemaal eens

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert