College met Forum nu echt in beeld

FLEVOLAND • Wo 17 april 2019 | 23:53 • Woensdag 17 april 2019 | 23:53

Forum voor Democratie, VVD, CDA, ChristenUnie en de PvdA gaan een serieuze poging doen om met elkaar een college van Gedeputeerde Staten te vormen. Dat bleek woensdagavond in het provinciehuis. De partijen hebben nog nooit een gezamenlijk overleg gehad, maar dat gaat binnenkort voor het eerst gebeuren.

Volgens fractievoorzitter Gert-Jan Ransijn van Forum voor Democratie is het daarbij belangrijk dat het op persoonlijk vlak klikt. "Het team dat het dagelijks bestuur van de provincie gaat vormen moet elkaar aanvullen en niet elkaar in de weg zitten", aldus Ransijn.

Volgens Jan-Nico Appelman van het CDA is de kans dat zijn partij inderdaad met Forum, VVD, ChristenUnie en de PvdA een college gaat vormen groter dan 50 procent. Ook de ChristenUnie is optimistisch. "Wat ons betreft komt deze coalitie er", aldus Harold Hofstra.

Inhoudelijke pijnpunten
Om daadwerkelijk een college te vormen moeten de partijen het nog wel eens worden over de koers die ze gaan varen. Vooral bij de energietransitie is dat een uitdaging. Forum voor Democratie staat daar heel anders in dan VVD, CDA, CU en de PvdA.

Informateur Annemarie van Gaal zegt dat de fracties al meerdere afspraken hebben gemaakt. Zij voerde afgelopen weken de verkennende gesprekken in Flevoland. Ook over de energietransitie. Zo komen er naast de reeds geplande windmolens geen nieuwe turbines meer bij. Bovendien willen de partijen zelf beslissen hoe ze in de toekomst duurzame energie gaan opwekken. Het Rijk mag daarin niet bepalend zijn. Overigens ontkennen VVD, CDA, ChristenUnie en de PvdA dat er zulke duidelijke afspraken zijn gemaakt. Opvallend genoeg spraken ze daar de informateur woensdagavond niet op aan.

Advies: ga bier drinken
Informateur Van Gaal adviseerde de partijen om met elkaar te gaan praten, mogelijk onder genot van een biertje. "Misschien moeten jullie zelfs wel dronken worden, want dan zijn mensen het eerlijkst", aldus Van Gaal.
Volgens Ransijn gaan de lijsttrekkers van de vijf partijen binnenkort om tafel om elkaar beter en persoonlijk te leren kennen. Dat gebeurt onder begeleiding van een coach. Mogelijk wordt daarna een formateur aangesteld. Het is niet uitgesloten dat Annemarie van Gaal het proces begeleidt, maar dat heeft Ransijn haar nog niet gevraagd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel