Bewoners boos over brief gemeente over 'gronddiefstal'

DRONTEN • Wo 19 augustus 2020 | 11:11 • Woensdag 19 augustus 2020 | 11:11

Verschillende inwoners van Dronten zijn boos op de gemeente nadat ze een brief hebben gekregen over oneigenlijk grondgebruik. Volgens de gemeente hebben verschillende bewoners zichzelf een stuk grond toegeëigend dat van de gemeente is.

Landelijk zijn er ongeveer 600.000 gevallen van 'landjepik'. Daarom is de gemeente Dronten in 2012 begonnen met het aanpakken van 756 gevallen van oneigenlijk grondgebruik. Vorig jaar bijvoorbeeld werden er 150 brieven verstuurd naar inwoners die (on)bewust een stuk gemeentegrond in gebruik hebben. De gemeente wilde daarbij een vriendelijke toon aanhouden.

'Fors juridisch geweld'
Daar is nu blijkbaar niks meer van over. Twee bewoners van De Ruiter hebben hun ongenoegen over onder meer de communicatie geuit in een brief aan het college en de gemeenteraad. Volgens hen beschuldigt de gemeente hen van 'diefstal' en wordt er gedreigd met 'fors juridisch geweld'. Dat terwijl de gemeente na dertig jaar ineens binnen drie maanden een correctie wil zien. Die termijn staat volgens de briefschrijvers niet in verhouding met hoe lang de gemeente de situatie al toestaat. Daarnaast vinden de bewoners de timing van de gemeente opvallend, omdat het probleem tijdens de coronacrisis én midden in de zomervakantieperiode gecommuniceerd werd.

Inhoudelijk klopt er ook weinig van de brief van de gemeente, schrijven ze. Zo zou er alleen beplanting op de desbetreffende stroken staan: "En beplanting is juridisch géén situatie waaruit je mag concluderen dat sprake is van inbezitname." Een vertegenwoordiging van de bewoners wil in gesprek met de gemeente zoeken naar een oplossing. Ze zeggen echter niet te schromen om naar de rechter te gaan.

'Grond is jaren geleden van gemeente gekocht'
Ook bewoners van de Lancasterdreef en Sallandse Roe hebben een brief over het onrechtmatig gebruik van gemeentegrond gekregen. Bewoners van de Lancasterdreef zeggen zelf dat ze de extra grond jaren geleden hebben gekocht van de gemeente.

Aan de Sallandse Roe heeft volgens een bewoonster de gehele straat de kadastergrens overschreden: "Wij worden veroordeeld voor landjepik, terwijl niemand zich dit bewust was. Al de bewoners hebben deze huizen in deze staat gekocht en krijgen drie maanden de tijd om de beplanting weg te halen in de achtertuin." Volgens haar komt daar nog eens bovenop dat als bewoners een schutting willen plaatsen, ze die op één meter van de erfgrens moeten zetten. Daardoor wordt hun eigen grond verder ingeperkt. "Dus de gemeente doet aan landjepik."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel