Bewoners boos over brief gemeente over 'gronddiefstal'
Verschillende inwoners van Dronten zijn boos op de gemeente nadat ze een brief hebben gekregen over oneigenlijk grondgebruik. Volgens de gemeente hebben verschillende bewoners zichzelf een stuk grond toegeëigend dat van de gemeente is.
Landelijk zijn er ongeveer 600.000 gevallen van 'landjepik'. Daarom is de gemeente Dronten in 2012 begonnen met het aanpakken van 756 gevallen van oneigenlijk grondgebruik. Vorig jaar bijvoorbeeld werden er 150 brieven verstuurd naar inwoners die (on)bewust een stuk gemeentegrond in gebruik hebben. De gemeente wilde daarbij een vriendelijke toon aanhouden.
'Fors juridisch geweld'
Daar is nu blijkbaar niks meer van over. Twee bewoners van De Ruiter hebben hun ongenoegen over onder meer de communicatie geuit in een brief aan het college en de gemeenteraad. Volgens hen beschuldigt de gemeente hen van 'diefstal' en wordt er gedreigd met 'fors juridisch geweld'. Dat terwijl de gemeente na dertig jaar ineens binnen drie maanden een correctie wil zien. Die termijn staat volgens de briefschrijvers niet in verhouding met hoe lang de gemeente de situatie al toestaat. Daarnaast vinden de bewoners de timing van de gemeente opvallend, omdat het probleem tijdens de coronacrisis én midden in de zomervakantieperiode gecommuniceerd werd.
Inhoudelijk klopt er ook weinig van de brief van de gemeente, schrijven ze. Zo zou er alleen beplanting op de desbetreffende stroken staan: "En beplanting is juridisch géén situatie waaruit je mag concluderen dat sprake is van inbezitname." Een vertegenwoordiging van de bewoners wil in gesprek met de gemeente zoeken naar een oplossing. Ze zeggen echter niet te schromen om naar de rechter te gaan.
'Grond is jaren geleden van gemeente gekocht'
Ook bewoners van de Lancasterdreef en Sallandse Roe hebben een brief over het onrechtmatig gebruik van gemeentegrond gekregen. Bewoners van de Lancasterdreef zeggen zelf dat ze de extra grond jaren geleden hebben gekocht van de gemeente.
Aan de Sallandse Roe heeft volgens een bewoonster de gehele straat de kadastergrens overschreden: "Wij worden veroordeeld voor landjepik, terwijl niemand zich dit bewust was. Al de bewoners hebben deze huizen in deze staat gekocht en krijgen drie maanden de tijd om de beplanting weg te halen in de achtertuin." Volgens haar komt daar nog eens bovenop dat als bewoners een schutting willen plaatsen, ze die op één meter van de erfgrens moeten zetten. Daardoor wordt hun eigen grond verder ingeperkt. "Dus de gemeente doet aan landjepik."
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Schoten op woning aan Klimtstraat, niemand gewond
ALMERE •Een woning is in de nacht van maandag op dinsdag beschoten. Dat gebeurde in de Klimtstraat in Almere. Daarbij is niemand gewond geraakt. De politie doet onderzoek naar het incident maar heeft nog niem...
-
Studentenuitwisseling vliegwiel voor meer samenwerking tussen Suriname en Dronten
DRONTEN •Op Aeres Hogeschool volgen studenten uit Suriname de opleiding Ondernemerschap Tuin- en Akkerbouw. Het is de start van een hernieuwde samenwerking tussen Suriname en Nederland. "De intentie is om dit...
-
Meerderheid gemeenteraad stemt voor sloop oudste straten Emmeloord
EMMELOORD •De kogel is door de kerk. De gemeenteraad van Noordoostpolder heeft maandagavond ingestemd met de sloop van de Rietstraat en Zeebiesstraat. In totaal waren 17 stemmen voor en 11 stemmen tegen het plan...