Langer wachten en verder reizen voor coronatest

FLEVOLAND • Wo 2 september 2020 | 14:50 • Woensdag 2 september 2020 | 14:50

Wie symptomen van corona heeft en zich wil laten testen, moet steeds meer geduld hebben en verder reizen om getest te worden. Almeerders die op coronatest.nl een afspraak proberen te maken, worden doorgestuurd naar testlocaties ver buiten Flevoland, zoals bijvoorbeeld Gouda. Een provinciegenoot die bij het maken van een afspraak aan de telefoon haar voorkeur voor een Flevolandse teststraat aangaf, kreeg te horen dat ze daar 1,5 week op moet wachten.

"Vorige week hadden we nog wat ruimte, maar nu is de rek er echt uit", zegt GGD Flevoland- woordvoerder Sven van der Burg. De drie teststraten in Almere, Lelystad en Emmeloord zijn met het afnemen van 600 testen per dag maximaal belast.

GGD Flevoland staat paraat om de testcapaciteit uit te breiden, maar moet wachten tot ook de laboratoriumcapaciteit op orde is. Minister Hugo de Jonge is onder andere met labs in Duitsland in gesprek om te zorgen dat iedereen die zich laat testen ook een uitslag krijgt.

Waarom sommige mensen bij het maken van een afspraak naar een testlocatie ver van huis worden verwezen, is niet helemaal duidelijk. Volgens de GGD wordt een Flevolandse postcode niet automatisch aan een Flevolandse teststraat gekoppeld, dus de kans bestaat altijd dat iemand buiten de provincie getest moet worden, maar 80 kilometer verderop vindt van der Burg ook wel erg ver. "Het is een computersysteem waarbij alle testlocaties van Nederland in één grote vergaarbak zitten en wij kunnen daar zelf, hoe vervelend ook, geen invloed op uitoefenen".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel