Stel is wanhoop nabij door jarenlange overlast van "lijkengeur"

LELYSTAD • Wo 2 september 2020 | 17:08 • Woensdag 2 september 2020 | 17:08

De gemeente Lelystad buigt zich opnieuw over klachten van een echtpaar dat al jaren stankoverlast ervaart van een hondensnackfabrikant in de buurt van hun woning op bedrijventerrein Noordersluis. Volgens het echtpaar leven ze al drie jaar in "een geur van rottend vlees en een lijkengeur".

Tijdens een rechtszaak woensdag bleek dat het echtpaar de wanhoop nabij is. Ze zitten letterlijk en figuurlijk opgesloten in hun huis dat onverkoopbaar zou zijn. "Onze toekomst is totaal verpest", vertelde het echtpaar emotioneel aan de rechter. Ze werden in de rechtszaal gesteund door een ander echtpaar uit de buurt, dat eveneens geuroverlast van de fabriek aan de Zeilweg ondervindt.

Volgens het echtpaar veranderde hun leven in een hel nadat de hondensnackfabrikant in 2017 naar een groter bedrijfspand op het bedrijventerrein verhuisde. De gemeente zag toen geen reden om handhavend op te treden. De geur zou binnen de normen vallen, bleek uit een onderzoek. Ook toezichthouders die op meldingen afkwamen, stelden geen geuroverlast vast. "Als we geen overtredingen kunnen vaststellen, dan houdt mijn rol op", aldus een jurist van de omgevingsdienst. "Dan kan ik het probleem niet oplossen."

Kritiek op geuronderzoek
De raadsman van het echtpaar en een ingehuurde deskundige waren echter kritisch over het geuronderzoek. Dat zou vooral op aannames gebaseerd zijn en daardoor niet representatief zijn.

Nadat de rechtbank vaststelde dat bij de verhuizing van het bedrijf door de gemeente ten onrechte geen nadere voorschriften waren vastgesteld, besloot de gemeente om het handhavingsverzoek van het echtpaar opnieuw in behandeling te nemen. Ook gaan de partijen overleggen over een nieuw geuronderzoek. De rechter waarschuwde het echtpaar wel dat de uitkomst nog steeds kan zijn dat de geurhinder binnen de normen valt.

Fabrikant wil meewerken met onderzoek
Ook de hondensnackfabrikant gaf in de rechtszaal aan bereid te zijn om aan zo’n nieuw onderzoek mee te werken. Hij zei het 'vreselijk vervelend' te vinden dat het echtpaar overlast ervaart, maar het bedrijf zou er al alles aan doen om dat te beperken, onder meer door de filters van de afzuiging jaarlijks te vervangen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel