Visverwerkers willen meepraten over toekomst Noordzee

URK • Do 3 september 2020 | 14:01 • Donderdag 3 september 2020 | 14:01

De visverwerkende industrie uit Urk en andere gemeenten wil meepraten over het toekomstig gebruik van de Noordzee. Namens meer dan 5000 werknemers in deze sector hebben twee brancheorganisaties een brandbrief gestuurd aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De minister kwam eerder dit jaar tot een akkoord met verschillende partijen die actief zijn op en rond de Noordzee. Onder meer vanwege veranderd natuurbeleid en de toekomst van windparken zijn er afspraken gemaakt over het gebruik van de Noordzee, over natuurherstel en over de toekomst van de visserij in het gebied. Een meerderheid van de Noordzeevissers staat niet achter het akkoord. Zij vinden dat er in de jaren tot 2030 te weinig ruimte voor hen overblijft om een boterham te kunnen verdienen. Dit komt onder meer door de bouw van windmolens en door gaswinning.

Als visgronden gesloten worden, zal er minder vis aan wal worden gebracht, en kan er dus ook minder vis worden verwerkt en verhandeld. Volgens voorzitter Guus Pastoor van de Visfederatie zijn de discussies te veel gefocust geweest op de primaire productie. "Er is gekeken naar wie er op de Noordzee vissen, maar niet naar de ketens die daar nog achter zitten. Wij willen dat nu corrigeren." Vissersbonden waren volgens hem de afgelopen tijd vooral bezig met discussies over welke gebieden wel en niet gesloten mochten worden." Je ziet nu pas wat de effecten zijn. En daarom komen wij ook in actie."

Tjibbe Joustra is namens het kabinet aan het bekijken hoe de Noordzeevissers alsnog bij het akkoord betrokken kunnen worden. De visverwerkers hopen dat zij ook snel kunnen aanschuiven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel