Nieuwe landbouwrobot schoffelt, rolt en strooit kunstmest

ENS • Di 8 september 2020 | 19:38 • Dinsdag 8 september 2020 | 19:38

Een nieuwe landbouwrobot bewerkt sinds kort op proef de akkers bij boer Digni van den Dries in Ens. De machine rijdt nu nog bemand maar kan ook zelfstandig aan de slag. Hij is speciaal ontwikkeld voor de zogenoemde strokenteelt.

Oogsten en maaien kan dit prototype nog niet. "Dit voertuig is gebouwd om lichte bewerkingen te doen in vaste sporen. Hij kan schoffelen, rijen spuiten, rollen en kunstmest strooien", zegt werktuigbouwkundige Wim Steverink.

Nieuw is de landbouwrobot niet. Vorig jaar introduceerde Wageningen University & Research Lelystad al de Robotti. Steverink: "Ons voertuig is lichter en werkt in tegenstelling tot de Robotti op duurzame energie." Hij zou graag samenwerken met de WUR maar daar heeft Stevering het geld niet voor.

Boer Van den Dries is tevreden over dit prototype. "Hij kan volledig automatisch werken, is licht, uiterst wendbaar en rijdt op koolzaadolie." Het zal nog wel even duren voordat er overal nieuwe landbouwrobots op de akkers werken. Steverink: "Er zit heel veel kapitaal in bestaande mechanisatie en we moeten aantonen dat dit economisch levensvatbaar is. Maar dat het duurzaam is, geloof ik direct."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel