Politiek wil nieuwe brandweerkazerne, maar met duidelijker kostenplaatje

URK • Di 8 september 2020 | 22:15 • Dinsdag 8 september 2020 | 22:15

Dat er een nieuwe brandweerkazerne moet komen, daar is de politiek van Urk het wel over eens. Maar verschillende partijen willen wel de kosten daarvan duidelijker uitgelegd hebben. Dat werd dinsdagavond tijdens een commissievergadering duidelijk.

Het Urker college denkt dat de nieuwe brandweerkazerne zo'n vier miljoen euro gaat kosten. Dat is gebaseerd op verschillende rekenmodellen. Daarbij is gekeken naar de wettelijke eisen voor een kazerne, maar ook naar wensen vanuit de regio. Het college wil bijvoorbeeld dat de nieuwe locatie gasloos wordt opgeleverd en zoveel mogelijk energieneutraal wordt gebouwd.

Veel partijen zetten daar nog vraagtekens bij. De rekensom is ingewikkeld, omdat er niet één duidelijke kostenraming is. Daarnaast moet rente betaald worden over de grond waar de kazerne op moet komen. Het gaat om het perceel aan het Nijverheidspad, waar nu een oude zoutsilo staat. De voorzitter van de vergadering adviseerde dan ook dat de verantwoordelijke partijen voor de raadsvergadering over dit onderwerp meer duidelijkheid kunnen geven over de kosten van het project.

Acht minuten aanrijtijd slechts voor 10 procent van gebouwen haalbaar
De huidige kazerne aan De Noord stamt uit 1978. Door de explosieve groei van het dorp Urk ligt hij al jaren niet meer centraal in het dorp. Vanuit die locatie kan tegenwoordig slechts twaalf procent van alle gebouwen op Urk binnen de wettelijke aanrijtijd van acht minuten bereikt worden.

Vanuit de nieuwe locatie aan het Nijverheidspad stijgt dat naar minimaal zestig procent van alle gebouwen. Doordat de nieuwe kazerne meteen aan de Urkerweg komt is de rest van de gemeente een stuk sneller te bereiken.
Daarnaast kunnen de tientallen leden van de vrijwillige Urker brandweer na een oproep sneller bij de kazerne komen. Zij wonen verspreid door het dorp. Vooral de brandweermensen die in de Oranjewijk, Waterwijk en toekomstige Zeeheldenwijk wonen, moeten nu nog een behoorlijke afstand afleggen. Het draagvlak voor een compleet nieuwe kazerne was daarom vorig jaar al hoog onder het Urker brandweerkorps.

Uitbreiding van huidige kazerne überhaupt niet mogelijk
De huidige brandweerkazerne heeft volgens de gemeente Urk al lange tijd geen groot onderhoud gehad. Ook was uitbreiding op de oude locatie door ruimtegebrek onmogelijk. De nieuwe locatie heeft daar wel ruimte voor. Daardoor zou er op lange termijn bijvoorbeeld een extra brandweerwagen bij kunnen komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel