Oorlogsveteraan Everett Allen bijna 100, 'stuur een kaartje'

KRAGGENBURG • Vr 11 september 2020 | 17:13 • Vrijdag 11 september 2020 | 17:13

Oorlogsveteraan Everett S. Allen, die in de Tweede Wereldoorlog met een parachute neerkwam in de Noordoostpolder, wordt volgende week 100 jaar. Vrienden van hem, Ryan en Heather Gough, afkomstig uit de Verenigde Staten doen via Facebook een oproep om hem een kaartje te sturen voor zijn verjaardag.

"100 kaarten voor 100 jaar. Help een Tweede Wereldoorlog veteraan om zijn verjaardag te vieren", zegt Heather. Ze heeft een speciale Facebookpagina aangemaakt voor de verjaardag van Allen. Het tweetal hoopt op zoveel mogelijk kaartjes voor 16 september, zijn verjaardag. Onderaan dit artikel staat hoe je een kaartje kan sturen.

Tailgunner
Allen vocht in de Tweede Wereldoorlog voor de geallieerden tegen Nazi-Duitsland. Hij was tailgunner op een B-24 Liberator. Dat is een grote bommenwerper waarmee veel bombardementen werden uitgevoerd. Zijn eerste missie was op D-Day, 6 juni 1944. Op 29 juni 1944 gaat het fout. De dan 23-jarige Allen is met zijn bemanning bezig aan een bombardement op een vliegtuigfabriek in Aschersleben, vlakbij Leipzig. Het vliegtuig de B-24H Liberator #42-51095 met de bijnaam ‘Shoo Shoo Baby’ werd geraakt door afweergeschut. Toch probeerde de bemanning naar huis te vliegen.

Boven de net ingepolderde Noordoostpolder verloor het toestel snel hoogte. Zes bemanningsleden besloten uit het vliegtuig te springen. Ze kwamen terecht op de kavels Q-29 en T-2 aan de Mammouthweg bij Marknesse. Nadat ze neergekomen zijn, wordt snel het verzet ingeschakeld. De bemanning gaat van Marknesse naar Vollenhove, naar Meppel en probeert dan zo snel mogelijk bezet Nederland uit te komen. Zestien dagen heeft Allen er over gedaan om weg te komen, maar net over de grens in het Belgische Meerle werd Allen opgepakt. De rest van de oorlog brachten ze door als krijgsgevangen tot aan de bevrijding in 1945.

Terug naar Amerika
Daarop keerde Allen terug naar de Verenigde Staten, naar zijn thuisdorp West Brookfield. In mei besteedde een Amerikaanse lokale omroep nog aandacht aan Allen. Vanwege Bevrijdingsdag daar wilde Allen op zijn oprijlaan gaan zitten en zwaaien naar mensen in de straat omdat vanwege corona het jaarlijkse optreden niet door kon gaan. Toen de mensen in het dorp van zijn plan op de hoogte waren, besloten ze zelf allemaal een parade langs zijn huis te houden. De reportage van de zender is hier terug te zien.

De bemanning van de B-24. Allen derde van links, onderste rij. Tekst gaat verder onder de foto.

//d16junmm04ri2h.cloudfront.net/image/xlg/pictures/200911_Vet2_E7853557DF109823C12585E0005159EF.jpg

Volgens het echtpaar Gough is Allen een voorbeeld van een echte held en een voorbeeld van de grootste generatie die we ooit gekend hadden. Ze willen daarom minimaal 100 verjaardagskaarten voor hem binnenhalen.

Vliegtuig neergestort
Met het vliegtuig van Allen liep het minder goed af. Vanaf de Noordoostpolder vloog het naar het zuiden richting België. Het vliegtuig bleek niet meer te redden en de overige bemanning sprong er alsnog uit. Daarna stortte het vliegtuig neer op een boerderij in Nieuw-Namen in Zeeuws-Vlaanderen. Drie bewoners van het huis kwamen om het leven.

Kaartje sturen?

Wil jij een kaartje naar Everett Allen sturen? Schrijf een kaart of tekening en stuur die naar dit adres:
Everett S. Allen
P.O. Box 463
West Brookfield, MA 01585
U.S.A.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel