Foto's geven beeld van Flevolandse oorlogsjaren

SCHOKLAND • Zo 1 november 2020 | 15:26 • Zondag 1 november 2020 | 15:26

Een officiële opening was er niet, maar vanaf zondag 1 november is de fototentoonstelling Flevoland in de Tweede Wereldoorlog te zien in Museum Schokland. Een selectie van 50 foto’s geeft een beeld van het leven tijdens de oorlogsjaren. Dat in een provincie die nog niet eens bestond.

"Flevoland werd eigenlijk geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog", zegt Bas Visscher van Museum Schokland. "Dat maakt deze tentoonstelling bijzonder." Ook in de andere provincies van ons land zijn vergelijkbare exposities, die deel uitmaken van het landelijk project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. In het kader van 75 jaar bevrijding werden in elke provincie de meest aansprekende foto’s uit de oorlog bij elkaar gezocht.

Dagelijks leven
De 50 Flevolandse foto’s komen uit diverse collecties, ook uit die van Museum Schokland zelf. "Zo hebben we een foto van feestende kampbewoners, de arbeiders die de polder ontgonnen hebben. Naast hun harde werk was er af en toe tijd voor plezier, en zo zie je op de bewuste foto hoe ze een rokertje krijgen tijdens het Sinterklaasfeest. Allemaal lachende gezichten." Ook een foto van een bruidspaar in een van de arbeiderskampen, toont aan dat het dagelijks leven tijdens de oorlogsjaren gewoon doorging.

De fototentoonstelling is te bezichtigen tot en met begin januari. Voor een bezoek aan Museum Schokland is een online reservering verplicht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel