Natuurorganisaties teleurgesteld maar strijdvaardig na uitspraak Raad van State over edelherten

FLEVOLAND • Do 17 september 2020 | 6:30 • Donderdag 17 september 2020 | 6:30

De natuurorganisaties die lange tijd geprocedeerd hebben tegen het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen zijn teleurgesteld maar strijdvaardig na de uitspraak van de Raad van State.

De hoogste algemene bestuursrechter van ons land bepaalde woensdag dat de provincie Flevoland in 2018 terecht heeft besloten dat het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen door afschot teruggebracht mocht worden tot 490. De Raad van State draaide daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank, eind vorig jaar, terug.

Het provinciebestuur heeft volgens de Raad van State voldoende onderbouwd dat het afschieten van edelherten noodzakelijk is voor de bescherming van de flora en fauna in de Oostvaardersplassen.

Natuurorganistaties teleurgesteld
De stichtingen Faunabescherming, Dierbaar Flevoland en Fauna4Life zijn het daar totaal niet mee eens. "Wij zijn heel erg teleurgesteld en we zien dit een beetje als het begin van het einde van dit gebied", vertelt Pauline de Jong van Fauna4Life. "Het is voor ons nog niet afgelopen. De oude ontheffing om dieren af te schieten is inmiddels verlopen en er loopt alweer een beroep tegen de nieuwe ontheffing. Als wij met goede argumenten komen dan moet het kunnen om dit alsnog tegen te houden."

Ook vindt De Jong dat de Raad van State te weinig heeft gedaan met de argumenten van de organisaties die het proces hebben aangespannen. "Ze hebben onze kant van verhaal niet meegenomen. We zijn niet gehoord."

"Het is eeuwig zonde", zegt Marius Bouscholte van Dierbaar Flevoland. "Het zijn gezonde dieren die worden afgeschoten waarvan 95 procent jong of drachtig is. We zijn enorm teleurgesteld en zullen blijven strijden tegen het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen."

Ook Harm Niesen van Faunabescherming is ontstemd over de uitspraak. "Het afschieten is volgens ons onnodig en onwettig. Er is een andere oplossing namelijk, het aan elkaar verbinden van verschillende natuurgebieden tot aan Duitsland zodat de dieren een veel groter leefgebied hebben. Met deze uitspraak van de RvS kunnen we alleen nog naar het Europees Hof en dat gaat zeker jaren duren voordat daar een uitspraak van komt. Dus dat heeft weinig zin."

Populatie terugbrengen
In de winter van 2018/2019 zijn er zo'n 1800 edelherten afgeschoten. In de wintermaanden in het daaropvolgende jaar moesten er nog ongeveer 1000 herten geschoten worden om de populatie naar 490 terug te brengen. Door een kort geding werd het afschieten in februari stilgelegd. Om deze winter op de doelpopulatie te komen, moeten er waarschijnlijk zo'n 1.750 herten worden afgeschoten. Daar wordt deze herfst mee begonnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel