'Beoordeling kabelbaan had uitgebreider gemoeten, maar besluit verandert niet'

ALMERE • Do 17 september 2020 | 16:35 • Donderdag 17 september 2020 | 16:35

De milieueffectrapportage-beoordeling voor de kabelbaan die op het Floriadeterrein moet komen, had uitgebreider gemoeten. Dat erkent het college van burgemeester en wethouders van Almere na een second opinion door een extern adviesbureau. Dat oordeelde dat het besluit om geen milieueffectrapportage (mer) op te laten stellen voor de kabelbaan, voorbarig was omdat er veel informatie miste in de beoordeling. Tegelijkertijd verandert de nieuwe informatie niks aan het besluit, laat het stadsbestuur weten. Er wordt dus geen rapport opgesteld.

Bij het toekennen van vergunningen voor een groot project, moet eerst gekeken worden of daarvoor een mer opgesteld moet worden. Dat is verplicht wanneer het negatieve gevolgen kan hebben voor het milieu. In augustus bleek na een vooronderzoek dat er bij het bouwen, gebruiken en afbreken van de kabelbaan geen of minimale effecten voor de omgeving zouden zijn. Daarom zou een mer niet nodig zijn.

Volggroep vroeg second opinion aan
De Partij voor de Dieren en PVV zetten daar hun vraagtekens bij en stapten naar de zogenoemde volggroep Floriade. Dat is een groep raadsleden die de ontwikkelingen rond de Floriade nauwgezet volgt. De volggroep vroeg daarop de second opinion aan bij een extern onafhankelijk bureau.

Dat oordeelde dat het besluit van de gemeente gebaseerd was op een vooronderzoek dat niet volledig was. Inmiddels heeft het college het rapport uit laten breiden met de informatie die volgens de second opinion miste. Het besluit blijft verder ongewijzigd: volgens het college is er nog altijd geen mer nodig omdat eventuele impact op het milieu minimaal is. Het college hoopt dan ook dat de gemeenteraad alsnog snel over de kabelbaan vergadert. Voordat de juiste vergunning afgegeven kan worden moeten de raadsleden eerst nog een verklaring van geen bedenkingen afgeven voor de kabelbaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel