Rechter zet streep door vergunning nieuwbouw makelaar Sinke

EMMELOORD • Do 17 september 2020 | 17:32 • Donderdag 17 september 2020 | 17:32

De geplande bouw van een appartementencomplex en kantoor van makelaar Sinke in Emmeloord kan nog niet beginnen. De bestuursrechter in Utrecht heeft een streep gezet door de bouwvergunning voor het pand, omdat de gemeente deze volgens een foute procedure heeft verleend.

Het kantoor en appartementencomplex moet verrijzen bij de rotonde van de Koningin Julianastraat, Espelerlaan en Onder de Toren in Emmeloord. De gemeente was blij met de bouwplannen, want het terrein ligt braak. Maar twee buurtbewoners stapten naar de rechter, omdat ze moeite hebben met de hoogte van het gebouw en het feit dat er woningen komen. "Door de plannen komt er een hoog gebouw waardoor mijn hele woonomgeving verandert", vertelt Emmeloorder Arie Hendriks op de zitting.

Kruimelregeling
De advocaten van de bezwaarmakers ontdekten dat de verkeerde procedure is gevolgd. Het college van burgemeester en wethouders heeft een zogenaamde kruimelregeling toegepast. Daarmee kan snel worden afgeweken van een bestemmingsplan om te beginnen met de bouw. Dit is een fout die vaak grote gevolgen heeft, zeker als het om nieuwbouw gaat, stelde een rechter al tijdens de zitting.

De commissie voor de bezwaarschriften had de gemeente eerder ook al had gewezen op die fout, maar het college legde dat advies naast zich neer.

Volgens de advocaat van de buurtbewoners is er een zogenoemde 'Verklaring van geen bezwaar' nodig van de gemeenteraad. Dit zou betekenen dat de gemeenteraad er ook een oordeel over zou moeten vellen.

Volgens de gemeente is de vereiste uitgebreidere procedure in principe een bevoegdheid van burgemeester en wethouders. Wel zal het college volgens een voorlichter tijdens de uitgebreide procedure beoordelen in hoeverre de ontwerpvergunning door de gemeenteraad moet worden behandeld.

Plannen passen binnen bestemmingsplan
De gemeente Noordoostpolder vroeg de rechters om deze formele fout te passeren en de vergunning goed te keuren. De bouwplannen passen binnen het bestemmingsplan. Een gebouw van die hoogte is toegestaan. De gemeente betoogde ook dat er voldoende ruggespraak is geweest met alle omwonenden.

De bouwer gaf aan dat hij graag aan de slag wil. Zodra er een rechterlijke uitspraak is, wil hij gaan bouwen. Dat zal dus nog even duren, want de rechter vernietigde de vergunning.

Plan voor oude Sinke-locatie gepresenteerd
Tegelijk met de uitspraak van de bestuursrechter zijn donderdag ook plannen bekendgemaakt voor nieuwbouw op de plaats van het huidige kantoor van makelaar Sinke dat aan De Deel staat.

Dit gebouw aan De Deel zal worden gesloopt, om plaats te maken voor een 'woon/werkgebouw'. In het pand moeten 19 appartementen komen. Op de benedenverdieping is plek voor een aantal kantoren. Onder het pand komt een parkeergarage voor de bewoners. Bouwbedrijf Roos uit Emmeloord en Nieuwbouw Advies Flevoland uit Dronten zullen het gebouw volgens de gemeente samen ontwikkelen.

De gemeente Noordoostpolder weten dat de uitspraak van de rechter over de nieuwe Sinke-locatie geen effect heeft op de herontwikkeling van de oude locatie. De gemeente heeft afspraken met de huurders van het huidige gebouw gemaakt om te verhuizen voordat het gebouw gesloopt wordt.

Een impressie van het pand dat op De Deel moet verrijzen:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel