Vuilnisman: "Het was af en toe huilen met de pet op"

ALMERE • Za 19 september 2020 | 17:37 • Zaterdag 19 september 2020 | 17:37

Het was zaterdag World CleanUp Day en in Almere was dat reden om de vuilnismannen van de Stadsreiniging te bedanken voor hun inzet tijdens de coronacrisis. In een luid toeterende colonne reden vuilniswagens door de stad. Wethouder Roelie Bosch reed met de colonne mee om zowel de 'professionals' als de vrijwilligers te bedanken. De tocht leidde langs verschillende initiatieven waar buurtbewoners met prikkers zwerfvuil te lijf gingen.

"Het is om de mensen bewust te maken dat we Almere en eigenlijk heel Nederland schoon moeten houden", verklaart één van de vuilnismannen. "Want het is af en toe huilen met de pet op." De mannen en vrouwen van de Stadsreiniging weten waar ze het over hebben. Tijdens de coronacrisis hadden ze een ongekende hoeveelheid afval te verwerken.

"Alles wat mensen niet wilden houden belandde op straat"

— Vuilnisman, Stadsreiniging Almere

"Het is een lastige periode geweest", vertelt wethouder Roelie Bosch (CU). "Er werd veel meer afval aangeboden en tegelijkertijd hadden we veel collega's die in quarantaine zaten of zich ziek meldden." Het aangeboden grofvuil en de sterke toename van afvaldumpingen zorgden in de eerste maand na het uitbreken van de crisis voor ruim 40% meer afval. "Mensen gingen hun huizen opruimen en alles wat ze niet meer wilden houden belandde op straat", vertelt een andere vuilnisman.

Steun
Reden voor de gemeente destijds op te schalen. "Op een gegeven moment is besloten dat we moesten investeren (...) en sindsdien gaat het veel beter." Vandaag bedankte de gemeente haar medewerkers voor hun inzet in die tijd. Maar de buurtbewoners die meehielpen waren ook een grote steun in de rug, zegt een van de rondrijdende vuilnismannen: "Dat vrijwilligers meehielpen om grofvuil te rapen, ja, dat is gewoon geweldig."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel