Duurste bubbels van de provincie voor het eerst ontkurkt

LELYSTAD • Zo 20 september 2020 | 16:25 • Zondag 20 september 2020 | 16:25

Het mag wat kosten, maar dan heb je ook wat. Zaterdagavond presenteerde wijngaard MinZeven in Lelystad hun eerste fles bubbels van Flevolandse grond. De duurste fles van de provincie wordt in beperkte oplage verkocht en zou smaken van de voormalige zeebodem in zich dragen. Wijnbouwer en eigenaresse Silvia Anthonj ontkurkte op een besloten bijeenkomst de eerste fles.

"Toen ik hier vijf jaar geleden aan begon heb ik een wijnbeschrijving gemaakt", vertelt Anthonj. "Ik had een voorstelling in mijn hoofd gemaakt van hoe het zou moeten smaken." En zo begon een reis van vijf jaar waarin ze onderzoek deed en de wijngaard in Lelystad opbouwde. "En als je dan na vijf jaar een slok neemt (...) en het precies geworden wat je wilde, nou dat is onbeschrijfelijk."

De gasten die het geluk hadden de zeldzame bubbels te proeven probeerden de smaak van die 'onbeschrijflijkheid' onder woorden te brengen. "Het is een strak design", beschrijft een van de proevers. "Modern en to-the-point." "Ja, zonder al te veel tierelantijntjes", vult een ander aan.

"Het smaakt naar Flevoland"

— Bezoeker

De fles Bruut & Bruizend zou een "hommage aan het Flevolandse terroir" moeten zijn, meent Anthonj. "Het is eigenwijs en het is anders." En dat wordt ook door de gasten geproefd: "Het smaakt naar Flevoland. Het is fris en Flevoland is fris", zegt de één. "Of het nou inbeelding is of niet, ik proef iets ziltigs. En dat is de Flevolandse bodem", zegt een ander.

50 euro per fles
Dit jaar zijn er van Bruut & Bruizend circa 600 flessen gemaakt. Slechts een deel hiervan is dit jaar voor de verkoop bestemd. De overige flessen zullen nog een tijd blijven rijpen. Een fles kost rond de 50 euro en daarmee is het volgens Anthonj "geen wijn voor Jan en Alleman, maar eentje voor de liefhebber."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel