Greenpeace gaat opnieuw rotsblokken in zee gooien

URK • Za 26 september 2020 | 9:42 • Zaterdag 26 september 2020 | 9:42

Greenpeace gaat maandag opnieuw rotsblokken in de Noordzee storten. De blokken worden net als begin deze week op het Britse deel van de Doggersbank gegooid, waar veel Urkers vissen. Greenpeace wil met de actie de natuur van dat gebied beschermen tegen de vissers.

Deze week deden Noordzeevissers aangifte tegen Greenpeace. Volgens belangenorganisatie VisNed is het storten van rotsblokken verboden en worden de vissers hierdoor ook in gevaar gebracht. De visnetten en -tuigen kunnen achter de stenen blijven hangen en daardoor kan de bemanning van de boot gewond raken.

Volgens Greenpeace is dat niet het geval omdat ze de exacte locaties van de keien doorgeven.

Greenpeace: 'actie hard nodig'
De vorige keer werden vijftien blokken op de grenzen van de zandbank gedumpt. Volgens Greenpeace-directeur Joris Thijssen komen de nieuwe rotsblokken binnen die grenzen te liggen. "Wij willen die 47 vierkante mijl (ruwweg 125 vierkante kilometer) beschermen", zegt hij.

Thijssen noemt de actie hard nodig omdat "de Britse overheid nog geen concrete maatregelen heeft genomen om dat gebied te beschermen tegen sleepnetvisserij". "Sleepnetten trekken een spoor van vernieling over de bodem. Het is nu een dorre zandvlakte geworden."

Jaren geleden ook al keien in de Noordzee
In 2011 en 2015 gooide Greenpeace ook al keien in de Noordzee om overbevissing aan de kaak te stellen. Veel Urker vissers kwamen toen tegen Greenpeace in verzet. Honderden vissers deden aangifte tegen de milieuorganisatie. Ze vonden dat ze gevaar liepen door de actie. Het OM ging niet tot vervolging over en de vissers verloren ook een kort geding over deze zaak. Wel nam het kabinet maatregelen waardoor voortaan een vergunning nodig was om objecten in zee te gooien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel