Greenpeace stort weer rotsblokken in Noordzee, vissers doen aangifte

URK • Wo 23 september 2020 | 21:11 • Woensdag 23 september 2020 | 21:11

Noordzeevissers hebben aangifte gedaan tegen Greenpeace, dat rotsblokken heeft gestort op de Doggersbank, een zandbank in de Noordzee. Dat is een plek waar veel Urkers vissen. Volgens belangenorganisatie VisNed is het storten van rotsblokken verboden en worden de vissers hierdoor ook in gevaar gebracht. De visnetten en -tuigen kunnen achter de stenen blijven hangen en daardoor kan de bemanning van de boot gewond raken.

"Visserij op de Doggerbank is niet illegaal. Er lopen Brusselse procedures om gebieden te beschermen, Greenpeace moet hier net als iedereen op wachten", aldus VisNed. De vissers worden gesteund door Minister Cora van Nieuwenhuizen (Waterstaat) . „Ik ben hier zeer op tegen”, reageert zij tegenover De Telegraaf. „Rotsblokken in de zee gooien die misschien voor gevaarlijke situaties voor schepen zorgen, daar heb ik geen goed woord voor over.”

De milieuorganisatie meldt op Twitter dat Greenpeace Groot-Brittannië actie voert op de Doggersbank, het Britse deel, om de diersoorten in het gebied te beschermen. Volgens de organisatie is aan de autoriteiten exact doorgegeven waar de keien liggen "waardoor vissers eenvoudig weg kunnen blijven uit het beschermde gebied".

In 2011 en 2015 gooide Greenpeace ook al keien in de Noordzee om overbevissing aan de kaak te stellen. Veel Urker vissers kwamen toen tegen Greenpeace in verzet. Honderden vissers deden aangifte tegen de milieuorganisatie. Ze vonden dat ze gevaar liepen door de actie. Het OM ging niet tot vervolging over en de vissers verloren ook een kort geding over deze zaak. Wel nam het kabinet maatregelen waardoor voortaan een vergunning nodig was om objecten in zee te gooien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel