Greenpeace stort opnieuw enorme rotsblokken in zee

URK • Do 25 februari 2021 | 23:54 • Donderdag 25 februari 2021 | 23:54

Greenpeace heeft deze week opnieuw vijftien grote rotsblokken in de zee ten zuiden van Brighton gestort. Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond is furieus want dat is volgens hem levensgevaarlijk voor vissers. Ook vindt hij het teleurstellend dat de Britse overheid niet heeft ingegrepen.

Greenpeace stort al jaren reusachtige keien in zee om zo de Noordzee-natuur tegen visserij te beschermen. In 2015 werd door Anja Keuter uit Urk en andere vissers aangifte gedaan tegen de organisatie vanwege het dumpen van de stenen. Visnetten kunnen achter de stenen blijven haken en kleine kotters zouden zelfs kunnen omslaan. De aangifte leidde niet tot een strafrechtelijke vervolging. Volgens het Openbaar Ministerie was er geen gevaar voor vissers omdat Greenpeace de locatie van de keien bekend had gemaakt.

Stenen verwijderen
Ook een poging van vissers om de keien te laten verwijderen door Greenpeace strandde. De Nederlandse Vissersbond haalde daarom zelf de rotsblokken uit het water. Sindsdien stort Greenpeace regelmatig keien op verschillende plekken in de Noordzee. Vorig jaar riepen meerdere Europarlementariërs minister Carola Schouten op om de acties van de milieuorganisatie te stoppen. Omdat het dumpen van rotsen in Britse wateren heeft plaatsgevonden kon zij daar geen actie op ondernemen.

'Van de zotte'
De Nederlandse Vissersbond is woedend over het feit dat zulke riskante acties nog steeds plaatsvinden. Derk Jan Berends: “De rotsblokken vormen een groot, zo niet levensbedreigend gevaar voor de visserijsector die normaliter op de bewuste plekken legaal het visserijberoep uitoefent. Het is van de zotte dat dit jaar in, jaar uit gebeurt zonder dat de overheid hier daadwerkelijk iets aan doet."

Medeplichtig
Tijdens deze laatste actie van Greenpeace werd het Esparanza-schip wel opgemerkt door de Britse autoriteiten maar toen ze aangaven dat ze de zee wilden beschermen tegen visserij werden ze niet tegengehouden. Volgens de Vissersbond lijkt het er op dat de Britse autoriteiten medeplichtig zijn aan een wetsovertreding omdat ze het hebben nagelaten om in te grijpen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel