Vissers leggen stenen voor hoofdkantoor Greenpeace

URK • Za 6 maart 2021 | 10:03 • Zaterdag 6 maart 2021 | 10:03

Onbekenden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een partij grote keien voor het kantoor van milieuorganisatie Greenpeace in Amsterdam gedumpt. Op spandoeken staat geschreven dat vissers de gedumpte stenen van Greenpeace terugbrengen, het lijkt daardoor te gaan om een protest van de Noordzeevissers.

Greenpeace stortte vorige maand opnieuw vijftien grote rotsblokken in de zee, ten zuiden van het Engelse Brighton. Dat doet de organisatie al jaren om volgens hen de Noordzee-natuur tegen visserij te beschermen.

In 2015 werd door Anja Keuter uit Urk en andere vissers aangifte gedaan tegen de organisatie vanwege het dumpen van de stenen. Visnetten kunnen achter de stenen blijven haken en kleine kotters zouden zelfs kunnen omslaan. Ook nu staat er op spandoeken: ''Gedumpte stenen dodelijk voor vissers'' en ''Dumping stones is a deadly crime!''

De aangifte in 2015 leidde niet tot een strafrechtelijke vervolging. Volgens het Openbaar Ministerie was er geen gevaar voor vissers omdat Greenpeace de locatie van de keien bekend had gemaakt.

Greenpeace reageert als volgt op de actie: "Keigoede actie van de vissers! Wel zitten ze mis want de Raad van State heeft al bepaald dat onze acties veilig zijn. We nodigen de vissers van harte uit voor een kop koffie om over natuurbescherming te komen praten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel