Rijk kan niets doen tegen actie Greenpeace

FLEVOLAND • Ma 19 oktober 2020 | 11:27 • Maandag 19 oktober 2020 | 11:27

De Rijksoverheid ziet geen mogelijkheden om dwangsommen op te leggen aan Greenpeace voor het storten van rotsblokken in de Noordzee. Ook het in beslag nemen van het schip waarmee dit is gebeurd is niet mogelijk.

Dat antwoorden minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) op vragen van de VVD en PVV.
De partijen wilden opheldering over de actie van Greenpeace op 27 september. Vanaf een schip werden er rotsblokken gedumpt op de Doggersbank, een bij Nederlandse vissers populair visgebied.

De PVV wilde Greenpeace vervolgen voor poging tot moord. Onder meer belangenorganisatie VisNed, de gemeente Urk en Europarlementariërs veroordeelden de actie van de milieuorganisatie, die daarmee de visstand wilde beschermen.

Stenen gestort in Engels deel
De ministers schrijven in afzonderlijke brieven dat ingrijpen tegen Greenpeace Nederland niet kan, omdat de Britse afdeling de stenen heeft gestort op het Engelse deel van de Doggersbank. Daar is de Nederlandse wet niet van kracht.
Het storten gebeurde met een schip dat onder Nederlandse vlag voer. Het ontnemen van de vlag en intrekken van het nationaliteitsbewijs van het schip is volgens Grapperhaus juridisch niet zo maar mogelijk.

Ook het opleggen van een dwangsom slaagt juridisch niet. Na een eerdere stenenstorting op de Doggersbank in 2011 heeft de toenmalige staatssecretaris een dwangsom aan Greenpeace opgelegd. De Raad van State heeft die in 2014 vernietigd. Dit nogmaals proberen kan volgens Van Nieuwenhuizen niet.

Evenmin kan Greenpeace worden verboden, antwoordt Grapperhaus op vragen van de PVV. Dat kan alleen gebeuren als het Openbaar Ministerie hiervoor een procedure start.
Het OM gaat wel na of er aanleiding is om strafrechtelijk onderzoek te doen. Van Nieuwenhuizen stelt dat het zich laat aanzien dat er "geen sprake lijkt te zijn van directe gevaarzetting", omdat Greenpeace vooraf de coördinaten van de stenen heeft gemeld. Vissers hebben er dus omheen kunnen varen.

Britten kijken naar overtredingen
Van Nieuwenhuizen meldt dat de Britse Marine Management Organisation (MMO) onderzoekt of Greenpeace wet- en regelgeving heeft overtreden. Het zou aan de Britse overheid zijn om nieuwe acties door Greenpeace op het Britse deel van de Doggersbank tegen te houden.

Ondanks de onmogelijkheden om op te treden betreurt en verwerpt de regering de actie van Greenpeace, omdat die juist op het moment komt dat belangenorganisaties om tafel zitten over het Noordzeeakkoord. Uit protest tegen de actie zijn Urk en de Nederlandse Vissersbond eind september van de overlegtafel opgestapt.

Van Nieuwenhuizen meldt dat over de kwestie aan het Noordzeeoverleg onlangs een "stevig gesprek" is gevoerd. Greenpeace heeft hierbij aangegeven geen plannen te hebben om in het Nederlandse deel stenen te dumpen. Ook blijft zij betrokken bij het overleg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel