Visserijsector stapt uit overleg Noordzeeakkoord

URK • Wo 30 september 2020 | 14:09 • Woensdag 30 september 2020 | 14:09

Visserijorganisaties zijn woensdag uit het overleg over het Noordzeeakkoord gestapt. Het akkoord over de toekomst en het gebruik van de Noordzee kwam eerder dit jaar tot stand zonder de steun van vissers uit Urk en andere gemeenten. De overheid heeft sindsdien via verkenner Tjibbe Joustra geprobeerd om de vissers toch weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.

De organisaties zeggen het overleg nu te staken 'wegens het volledige ontbreken van toekomstperspectief'. De organisaties die uit het overleg stappen zijn: de Nederlandse Vissersbond, de PO's Urk en Roussant, de Nationale en de Urker Koepel voor de Visverwerkende Industrie en Handel, de Visfederatie en de Vereniging Vishandelaren Urk.

Al kritisch
Vissers waren al erg kritisch op het Noordzeeakkoord. Ze vinden dat door de aanleg van grootschalige windmolenparken, de benodigde natuurcompensatie, het verbod op de pulskorvisserij en de onzekerheden rond de Brexit er nog maar weinig ruimte en perspectief voor hen overblijft.

Het dumpen van grote stenen door Greenpeace op de Doggersbank is voor de visserijorganisaties de laatste druppel. "Radicale actievoerders die levens van vissers in gevaar brengen door keien ter grootte van auto's op legale visgronden te dumpen wordt geen strobreed in de weg gelegd, maar de Nederlandse visserijsector moet aan de ketting", aldus Visfederatievoorzitter Guus Pastoor. "Wij willen dat de Nederlandse overheid nu eindelijk eens voor ons gaat vechten, door meer rekening te houden met de gevaren van de Brexit, het achterhaalde pulskorverbod aan te vechten en onze belangen om te kunnen blijven vissen op de Noordzee, waar het nog wel kan, zwaarder te laten wegen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel