Joustra adviseert visserijsector: 'Sluit je toch aan bij Noordzeeoverleg'

URK • Za 19 september 2020 | 14:30 • Zaterdag 19 september 2020 | 14:30

Verkenner Tjibbe Joustra vraagt de visserijsector om toch weer aan te sluiten bij het overleg over de toekomst van de Noordzee. Alleen dan kunnen de vissers meebeslissen over hun toekomstperspectief. Ook zou de sector één geluid moeten vertolken en niet vervallen in een veelvoud aan meningen en belangen.

Dat advies schrijft Joustra aan minister Carola Schouten van Landbouw. Belangenorganisatie VisNed is het eens dat er één geluid vanuit de visserijsector moet komen: "De huidige verdeeldheid komt de visserman niet ten goede en leidt tot een patstelling in vele dossiers, niet alleen in het dossier Noordzeeakkoord."

VisNed ziet het liefste dat er één landelijke visserijorganisatie komt: "Hierbij kan het quotumbeheer regionaal vormgegeven worden, maar moet de belangenbehartiging wel centraal en landelijk geregeld zijn. Wat ons betreft is het advies van Joustra een extra stok achter de deur om nu door te pakken."

Overheid moet meer betekenen voor vissers
Naast adviezen aan de vissers heeft Joustra ook punten opgesteld waar de Rijksoverheid iets mee moet doen. Hij adviseert het opstellen van een concreet toekomstperspectief voor vissers. Dit door de ontwikkeling van emissiearme kotters verder te stimuleren. Hiervoor moet dan voldoende geld vrijgemaakt worden door de overheid. Ook zou er een langere periode moeten gelden voor vissers die door de onzekerheid voor sanering kiezen.

Daarnaast wil Joustra dat er gekeken wordt of vissen in bepaalde beschermde natuurgebieden onder voorwaarden toch mogelijk wordt. Nu zijn sommige plekken verboden gebied voor alle visactiviteiten.

Waarom haakten vissers eerder af?
De minister kwam eerder dit jaar tot een akkoord met verschillende partijen die actief zijn op en rond de Noordzee. Onder meer vanwege veranderd natuurbeleid en de toekomst van windparken zijn er afspraken gemaakt over het gebruik van de Noordzee, over natuurherstel en over de toekomst van de visserij in het gebied. Een meerderheid van de Noordzeevissers staat niet achter het akkoord. Zij vinden dat er in de jaren tot 2030 te weinig ruimte voor hen overblijft om een boterham te kunnen verdienen. Dit komt onder meer door de bouw van windmolens en door gaswinning.

Onlangs werd duidelijk dat ook de visverwerkende industrie inspraak wil hebben bij het Noordzeeoverleg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel