Europarlementariërs: stop acties Greenpeace op de Noordzee

URK • Di 29 september 2020 | 21:08 • Dinsdag 29 september 2020 | 21:08

De Nederlandse regering en de Europese Commissie moeten de acties van Greenpeace op de Doggersbank stoppen. Dat schrijven meerdere Europarlementariërs in een brief aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius van Visserij. Afgelopen week heeft Greenpeace een dertigtal rotsblokken op de Doggersbank gegooid, een zandbank in de Noordzee. Op dit deel in de Noordzee vissen veel Urker vissers. Door het plaatsen van de rotsblokken, kan het vissen bemoeilijkt worden.

Volgens de ondertekenaars van de brief is er in die gebieden geen sprake van illegaal vissen. De Europarlementariërs noemen de acties van Greenpeace 'smakeloos, gevaarlijk en disproportioneel'. Eerder stuurde Urker wethouder Freek Brouwer ook al een brandbrief naar minister Carola Schouten. Brouwer vindt de actie onverteerbaar. Volgens hem worden de vissers en hun schepen moedwillig in gevaar gebracht door de geplaatste rotsblokken.

Een woordvoerder van het minister Schouten laat weten dat het onwenselijk is dat rotsen zijn gedumpt in de Noordzee. Minister Schouten zou deze protestactie inmiddels hebben aangekaart in Brussel en bij haar collega in het Verenigd Koninkrijk. Omdat het dumpen van rotsen in Britse wateren heeft plaatsgevonden, kan de Nederlandse minister verder geen actie ondernemen.

Beschermen van de Doggersbank
Het Britse ministerie van van milieu wil vooralsnog niet reageren op de actie van Greenpeace. Het is ook niet duidelijk of de Britse regering actie onderneemt tegen Greenpeace en of de rotsen op de zeebodem blijven liggen. Ook over het contact met Nederland wordt niets gezegd. Greenpeace laat wel weten dat de Britse overheid hen wel heeft gevraagd te stoppen met het dumpen van rotsen. De milieuorganisatie geeft daar geen gehoor aan.

De Britse regering wil de Engelse viswateren in de toekomst wel verder beschermen en deels afsluiten voor visserij. Dat laat een woordvoerder van het Britse ministerie van milieu desgevraagd aan Omroep Flevoland weten. Vissen in beschermde gebieden is dan alleen mogelijk met een licentie. Er moet nog onderhandeld worden wie daar uiteindelijk mag gaan vissen. Ook Urker vissers zouden in aanmerking kunnen komen voor een ontheffing om in de beschermde Britse wateren te vissen. Deze buitenlandse viskotters moeten zich, net als de Britten, dan houden aan de extra beschermingsregels.

Brexit
Een woordvoerder van het Britse ministerie van Milieu laat weten dat het verder beschermen van de Noordzee momenteel niet kan. Het gemeenschappelijk visserijbeleid van de EU zou extra beschermingsmaatregelen tegenhouden. Als het Verenigd Koninkrijk uit de EU is, kunnen er strengere maatregelen getroffen worden, aldus de woordvoerder. Inmiddels heeft het Britse Hogerhuis de nieuwe visserijplannen aangenomen, het Lagerhuis moet de strengere plannen nog aannemen. Het is nog niet duidelijk wanneer dit gebeurt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel