Wethouder stuurt brandbrief aan minister over rotsblokken in zee

URK • Za 26 september 2020 | 15:39 • Zaterdag 26 september 2020 | 15:39

Wethouder Freek Brouwer van de gemeente Urk heeft een brandbrief aan minister Carola Schouten gestuurd over de dumpingen van rotsblokken in de Noordzee door Greenpeace.

Afgelopen week werden er al 15 blokken gedumpt en aankomende maandag staat er nog een lading gepland. De blokken worden net als begin deze week op het Britse deel van de Doggersbank gegooid, waar veel Urkers vissen.

Brouwer in zijn brief: ''Voor de gemeente Urk als thuishaven voor de grootste kottervloot van Nederland, is het onverteerbaar dat onze vissers en hun schepen moedwillig in gevaar worden gebracht door dit soort acties.''

De wethouder roept de minister op om op korte termijn, en met de meest krachtige middelen, actie te ondernemen om een nieuwe dumping te voorkomen. ''Het punt dat de organisatie wilde maken met de eerdere illegale dumpingen is inmiddels gemaakt. Het verder in gevaar brengen van mensenlevens en materiaal is buitenproportioneel en onrechtmatig naar onze mening.''

Vorige week riep de Urker gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders op om alles op alles te zetten om het ongenoegen over de stenendumping duidelijk kenbaar te maken aan Den Haag en Brussel. Een motie van Hart voor Urk hiervoor werd unaniem gesteund door de raadsfracties.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel