Supermarkten scherpen regels aan: geen mandjes en ouderenuurtjes komen terug

FLEVOLAND • Di 29 september 2020 | 19:14 • Dinsdag 29 september 2020 | 19:14

Waar de regels in supermarkten eerst wat leken te versoepelen, worden ze vanaf dinsdagavond weer flink aangescherpt. Dat heeft te maken met het oplopende aantal coronabesmettingen en de daaropvolgende maatregelen van de overheid. De ouderenuurtjes komen voor een groot deel terug en de winkelmandjes verdwijnen weer.

BUN, met vijf Albert Heijns in Almere, twee in Emmeloord en één vestiging in Lelystad, begint weer met een deurbeleid. Een medewerker legt bij binnenkomst van de winkel nog even uit dat klanten voldoende afstand moeten houden. Ook wordt het weer verplicht om één winkelkarretje per persoon mee te nemen. Verder wordt opgeroepen om alleen boodschappen te komen doen, en niet samen. Het ouderenuurtje wordt gehouden van 07.00 uur tot 08.00 uur in de ochtend. Volgens een woordvoerder van BUN wordt nog gesproken over een extra ouderenuurtje in een ander dagdeel.

Ook krijgen alle medewerkers weer een veiligheidshesje aan waarop staat dat klanten voldoende afstand moeten houden. Alle winkelkarretjes worden ontsmet door de medewerkers. Mondkapjes zijn nog niet verplicht. Daarin wil BUN de landelijke richtlijn volgen. Een mondkapjesplicht die alleen geldt in de supermarkten van BUN, werkt volgens een woordvoerder niet.

Versoepeling wordt teruggedraaid
Eigenaar Jan Postma van de PLUS in de Botter in Lelystad geeft toe dat er de afgelopen weken wat soepeler werd omgegaan met de regels en voorschriften. "Klanten vonden het zelf ook wat minder belangrijk, op een enkeling na", zegt Postma. Dinsdagavond komt daar verandering in. Ook bij deze supermarkt wordt straks weer een actief deurbeleid gevoerd met een maximaal aantal klanten.

Alle medewerkers hebben daarnaast alvast drie mondkapjes gekregen. Dit zodat ze deze meteen kunnen dragen mocht dat vanuit de overheid verplicht worden. Dat is nu nog niet het geval. Als medewerkers en klanten er zelf voor kiezen om een mondkapje te dragen, dan wordt dat uiteraard toegestaan. Het ouderenuurtje van de PLUS is van 07.30 uur tot 08.30 uur. Het toevoegen van een tweede uur is volgens Postma nog een ingewikkelde opgave. "Je kunt het eigenlijk alleen aan de randen van de dag doen. Dus aan het begin of het eind." Of een extra ouderenuurtje tussen 21.00 en 22.00 uur 's avonds effectief is, betwijfelt hij. "Ik denk niet dat er dan veel ouderen komen als het pikdonker is en slecht weer."

Zelf karretjes ontsmetten
Bij de PLUS is het de bedoeling dat een bezoeker het winkelkarretje zelf ontsmet. "Als een medewerker daar even tijd voor heeft kan die het prima tussendoor doen, maar het blijft de verantwoordelijkheid van de klant", vertelt Postma. Er wordt wel strenger op gelet of klanten hun karretje desinfecteren. Als ze dit niet doen, worden ze daarop aangesproken.

Ook bij Coop Greidanus in Emmeloord moeten klanten zelf hun karretje ontsmetten. In de winkel mogen maximaal 80 mensen per half uur naar binnen met een maximum van 160 klanten in de hele winkel. Er is een aparte in- en uitgang. Zo wordt kruisverkeer voorkomen, zegt de eigenaar van de supermarkt. De Coop heeft twee blokken met ouderenuurtjes. Namelijk van 07.00 uur tot 09.00 uur in de ochtend, en van 18.00 uur tot 20.00 uur in de avond. Mondkapjes zijn net als in de andere supermarkten niet verplicht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel