Zeewolde verhoogt OZB in twee jaar met 25 procent

ZEEWOLDE • Do 1 oktober 2020 | 10:48 • Donderdag 1 oktober 2020 | 10:48

De OZB in Zeewolde gaat de komende twee jaar met 25 procent omhoog. Dat staat in de begroting die de gemeente vanochtend presenteerde. De OZB is een belasting die betaald wordt over de waarde van een huis of bedrijfspand.

Volgens wethouder Wim van der Es moet de onroerendezaakbelasting onder meer omhoog om het tekort voor het sociaal domein te dichten. Het uitvoeren van de WMO, Participatiewet en Jeugdwet slaat ieder jaar een gat van anderhalf miljoen euro in de begroting. Zeewolde moet bovendien een hogere bijdrage aan de Veiligheidsregio gaan betalen. Ook dat moet worden opgebracht door een hoger OZB-tarief in te voeren.

Hoewel Van der Es begrijpt dat een verhoging van 25 procent als fors wordt ervaren, relativeert hij de ingreep ook. 'Voor een huishouden met een gemiddelde woning komt het neer op een extra kostenpost van ongeveer 65 euro per jaar', aldus de wethouder. Het college van B en W hoopt dat Zeewolde de komende jaren te maken krijgt met financiële meevallers, waardoor de tariefsverhoging naar beneden bijgesteld kan worden.

De gemeenteraad moet plannen van het college nog goedkeuren. Daarbij moet de raad ook beslissen over een verhoging van de toeristenbelasting voor huurders van een vakantiebungalow. Het voorstel is om hen in plaats van 2,20 euro per persoon per nacht voortaan 2,60 euro te laten betalen. Voor bezoekers van campings wordt geen extra verhoging doorgevoerd als het aan B en W ligt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel