Kudde konikpaarden in Wit-Rusland flink uitgedijd

FLEVOLAND • Do 1 oktober 2020 | 14:51 • Donderdag 1 oktober 2020 | 14:51

Het gaat goed met de konikpaarden die ruim een jaar geleden vanuit de Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland zijn verplaatst. Dat meldt Staatsbosbeheer. In een jaar zijn er zelfs 34 veulens geboren.

De paarden werden in juli en augustus uit de Oostvaardersplassen verhuisd omdat hun aantal in daar naar beneden gebracht moest worden. Ze gingen naar het natuurgebied Naliboksky in Wit-Rusland. Het gebied is ruim 70.000 hectare groot. De paarden worden daar ingezet om te voorkomen dat het natuurgebied dichtgroeit.

Voor vertrek naar Wit-Rusland gingen de paarden eerst dertig dagen in quarantaine. Ook bij hun nieuwe huis aangekomen, bleven ze een tijd in afzondering. Tussen augustus en november zijn de dieren bijgevoerd om te zorgen dat ze een goede reserve konden opbouwen voor de wintermaanden. Op 20 november mochten ze uit het quarantainegebied.

Twee paarden gestorven
Van hun aankomst tot eind 2019 mocht de kudde twee nieuwe veulens verwelkomen. In het voorjaar werden er 32 veulens geboren. Er zijn twee paarden gestorven, waarschijnlijk door beer of een wolf. De paarden zijn tussen januari en de geboortes van de veulens een tijdje over het gebied verspreid geweest in groepen van tussen de dertig en zeventig dieren. Inmiddels zijn bijna alle paarden weer bij elkaar als één grote kudde. Er zijn alleen wat hengstengroepen die zich afzonderen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel